GeriÇocuk Sağlığı Her 8 çocuktan birinde astım görülüyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Her 8 çocuktan birinde astım görülüyor

Her 8 çocuktan birinde astım görülüyor

Nefes darlığı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösteriyor.


Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Türk Toraks Derneği, Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği iş birliği ile astım farkındalığını artırmak amacıyla basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan GARD Türkiye Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu, hem hastaları hem de hekimleri bilgilendirmek amacıyla hazırlanan toplantılarda eğitim kitapları, video ve slayt setleri eşliğinde astımın pek çok yönüyle anlatıldığını söyledi.


ASTIMLILAR HAYATLARINI KISITLANMADAN YAŞAYABİLİRLER

Her 8 çocuktan birinde astım görülüyor

Türkiye genelinde farkındalık uygulamaları kapsamında yürütülen çalışmalarla halka astımdan korunma yolları hakkında bilgilendirmeler yapıldığını aktaran Gemicioğlu, doktorla yakın iş birliği ve düzenli ilaç tedavisiyle astımlıların hayatlarını kısıtlanmadan yaşayabileceklerinin vurgulandığını ifade etti.


HER 8 ÇOCUKTAN BİRİ ASTIM HASTASI

Her 8 çocuktan birinde astım görülüyor

Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu da astımın akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmelerle seyreden kronik bir hastalık olduğunu belirterek, hastalığın tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı, ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi.

Yorgancıoğlu, "Dünyada yaklaşık 300 milyon astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biriyle 7-8 çocuktan birinde astım görülmektedir. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır" diye konuştu.

Astımda risk faktörlerinin kişiyle ve çevreyle ilgili olmak üzere ikiye ayrıldığını vurgulayan Yorgancıoğlu, genetik yapı, cinsiyet ve şişmanlık gibi etkenlerin birinci grupta yer aldığını ifade etti.

AA

False