Nilçin Doyran Bengisu
Nilçin Doyran Bengisu
Nilçin Doyran Bengisu

Hediyeler değil birlikte geçirdiğiniz vakit önemli

İzin sonrası işe başlayacak olan anne çocuğuna nasıl zaman ayırmalı? Çalışan anne çocuğuyla nasıl zaman geçirmeli? İşte, öneriler…

Haberin Devamı

Yaşam şartlarının gün geçtikçe zorlaşması, annenin çalışma hayatına katılmasıyla birlikte doğumdan kısa bir süre sonra işe dönmesini gerektirir. Çocuğu ile birlikte yeteri kadar zaman geçiremeyen anne işe başladığında suçluluk hisseder, aklı çocuğunda kalır ve dolayısıyla işte de motivasyonu düşer. Çocuğun özellikle ilk senelerde annesine olan ihtiyacı sadece fiziksel ihtiyaçlarının karşılanması olarak algılanmamalıdır, bu ihtiyaç aynı zamanda çocuğun psikolojik ve sosyal gelişimi açısından da önemlidir. Gerek bağlanma, gerekse güven ilişkisinin sağlanabilmesi için çocuğun anneye ihtiyacı vardır. Bu sebeple annenin çalışma saatlerinin yarı zamanlı ve esnek çalışma saatlerinin olması önerilmektedir. İdeal olan annelerin çalıştıkları iş yerlerinde kendi bünyelerinde bulunan kreşlerinin olmasıdır.

Haberin Devamı

BİRLİKTE GEÇİRİLEN ZAMANIN KALİTESİ ÖNEMLİ

Annelerin dikkat etmesi gereken önemli noktalardan biri de geçirilen zamanın uzunluğundan çok birlikte geçirilen zamanın kalitesidir. Çalışan annelerin kısıtlı zamanlarında çocuklarının ilgi ve ihtiyaçlarını anında karşılamaları, çocuklarıyla oyun oynamaları bu noktada nitelikli zaman geçirmeleri adına önemlidir.

PAHALI HEDİYELERLE ONU ŞIMARTMAYIN

Çalışan annelerin sık yaptığı hatalardan biri de suçluluk duygusuyla çocuğunu şımartması, ona maddi değerde hediyeler alarak vicdanını rahatlatmasıdır.

ÇOCUĞA BAKACAK KİŞİ ANNESİ KADAR İLGİLİ OLMALI 

Doğum sonrası annenin işe adaptasyonun artabilmesi için çocuğa bakacak kişinin de en az anne kadar ilgili ve onun ihtiyaçlarını karşılayabilen biri olması gerekir. Annenin işte olduğu zamanlarda aklının kalmaması ve kendini suçlu hissetmemesi buna bağlıdır. Annenin işten eve geldiğinde çocuğu ile birlikte zaman geçirebilmesi annenin huzurlu olmasına, yorgun ya da agresif olmamasına bağlıdır. Bunun için ailedeki diğer bireylerin de anneye anlayış göstermesi ve iş birliği yapması çok önemlidir. Böylece anne işten eve geldiğinde huzurlu ve anlayışlı bir ev ortamında çocuğuna daha çok sevgi, ilgi ve özen gösterecektir.