Canan Nani Bıçakcı
Canan Nani Bıçakcı
Canan Nani Bıçakcı

Hayvan sevgisi çocuğun gelişiminde önemli rol oynuyor

Kedi, köpek veya kuş farketmiyor. Çocukların sosyal, zihinsel ve duygusal gelişimlerinde evcil hayvanların katkısı sanıldığından daha fazla. Uzman Pedagog Canan Nani Bıçakçı, işte bu katkıları sıralıyor...

Haberin Devamı

Çocuklar çok küçük yaşlarda hayvanlar ile tanışır. Genelde çocukların hayvanlar ile ilk tanışmaları pelüş oyuncaklar ile olur. Ayrıca kitaplarda, hikayelerde, çizgi filmlerde hayvan kahramanların önemli bir rolü vardır ve çocukların yakın bir arkadaşı olarak rol oynamaktadır. Pelüş oyuncaklar çocuğa destek olur ve çocuğun hayatında yeni veya korkutucu durumlara alışmalarına yardımcı olur.

Çocukların birçoğu evde bir evcil hayvan örneğin kedi, köpek, kuş, tavşan, balık ya da evde beslenebilen herhangi bir hayvan sahiplenip beslemek ister. Evcil hayvanlar sadece çocuklar için değil yetişkinler için de kimi zaman en yakın dost, kimi zaman en iyi oyun arkadaşı, kimi zaman zor günlerde destek olan ya da birlikte eğlenilen iyi dostlardır.

YAŞADIKLARI ÖFKEYİ KORKUYU VE SIRLARINI PAYLAŞIRLAR

Hayvan sevgisi çocuğun gelişiminde önemli rol oynuyor

Haberin Devamı

Çocuklar besledikleri evcil hayvanlarını güvendikleri biri olarak görür; yaşadıkları öfke, korku, sevgi duygularını ve sırlarını besledikleri hayvan ile paylaşırlar çünkü hayvanlar çocuğun duygularını ve sırlarını kimseye anlatmaz ve onları yargılamaz.

Çocuklar evcil hayvanları ile mutlu olduklarını kendilerini rahat hissettiklerini, evcil hayvanlarına koşulsuz sevgi ile bağlandıklarını ve evcil hayvanlarından birçok şey öğrendiklerini belirtir.

Yaşamımızda varlıkları ile neşe katan hayvanlar, çocukların gelişiminde önemli rol oynar. Doğru ilişki kurulduğu takdirde, çocuk ve ergenlerin empati yeteneği olumlu gelişmiş olup çocuğun sosyal, duygusal, ahlaki ve eğitsel gelişimini olumlu yönde etkiler.

Evcil hayvan besleyen çocuklar kendilerini daha güvende hisseder, kendilerine olan saygıları artar, öz güvenleri gelişir, arkadaşlık duyguları yoğunlaşır, yalnız hissetme eğilimleri azalır ve daha gelişmiş sosyal becerilere sahip olurlar.

Hayvan sevgisi çocuğun gelişiminde önemli rol oynuyor

Haberin Devamı

ÇOCUĞUN PSİKOLOJİSİ KADAR HAYVANIN PSİKOLOJİSİ DE ÖNEMLİ

Bir evcil hayvan beslemek için ciddi düşünülüp karar verilmelidir, çocukların psikolojisi gibi hayvanların da psikolojisi önemlidir ve olumsuz etkilendiği takdirde hayvanlar da sağlık sorunları yaşayabilirler. Ebeveynler olarak sahiplenmek istediğiniz evcil hayvanın ailenize ve çocuğunuza uygun olup olmadığını, beslemeye vaktiniz olup olmadığını iyi düşünüp karar vermenizde fayda vardır. Sonuçta sahiplenilen evcil hayvanın sorumluluğu ebeveynlerde kalır, çocukta değil.

Bir evcil hayvan sahiplenmeye karar verildikten sonra, nereden ve nasıl sahiplenilmesi gerektiği önemli bir konudur. Sokakta sahiplenilmeyi bekleyen, trafik kazalarında sakat kalan veya barınaklara terk edilmiş birçok hayvan vardır ve her gün tehlike ile karşı karşıyalardır.

Haberin Devamı

Sokak hayvanlarının daha güvenli koşullarda ve sağlıklı yaşamaları için hayvanlar barınaklardan veya belediyelerin hayvan bakım merkezlerinden sahiplenebilir.

Sahiplenilmeyi bekleyen, zor durumda olan bir hayvana yardımcı olmak ve ya sahiplenmek ebeveynlerde ve çocukta bir sevimli dostu kurtardığı duygusunu oluşturup çocuğun gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.