GeriÇocuk Sağlığı Hava kirliliği lösemi nedeni
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hava kirliliği lösemi nedeni

Hava kirliliği lösemi nedeni

Motorlu araçların yaydığı karbonmonoksit, çocuklarda görülen kanserin başlıca nedeni.

İngiltere'de yapılan bir araştırma, çocuklarda görülen kan kanserinin büyük ölçüde egzoz gazlarının yarattığı hava kirliliğinden kaynaklandığını ortaya çıkardı.

Araştırmada, özellikle dizel motorlu araçların yaydığı karbonmonoksit ve 'bütadien 1.3' gazlarının çocuklarda görülen kanserin başlıca sorumlularından olduğu belirtildi.

Birmingham Üniversitesi'nden George Knox başkanlığındaki ekibin yaptığı araştırma sonucunda, bu gazlardan birine maruz kalmanın ve bir istasyona 500 metre uzaklıkta yaşamanın bir çocuğun kanserden ölme riskini 12 kat artırdığı ortaya çıktı.

Eski araştırmalar da doğruluyor

İngiltere'de 1953-1980 yılları arasında kanser ya da lösemi nedeniyle ölen yaklaşık 22 bin 500 çocuk üzerinde daha önce de araştırmalar yapan Knox, 1954'den sonra doğan bu çocuklardan 12 binden fazlasının eski adreslerine ulaştı.

Bu çocukların evleriyle atmosferdeki kirlilik oranını karşılaştıran araştırmacılar, istasyon, diğer ulaşım merkezleri, hastaneler gibi kirlilik kaynaklarına 1 kilometre uzaklıkta yaşayan çocukların kanserden ölme riskinin daha fazla olduğu sonucuna varmışlardı.

Fransa'nın Nancy, Lille, Lyon ve Paris kentlerinde geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırma da, garaj ya da benzin istasyonu yakınında yaşamanın çocukların lösemiye yakalanma riskini dört kat artırdığını ortaya koymuştu.

False