GeriÇocuk Sağlığı Güneş kreminizi çocuğunuza sürmeyin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Güneş kreminizi çocuğunuza sürmeyin!

Güneş kreminizi çocuğunuza sürmeyin!

Çocukların yan etkisi az ve çocuklar için üretilen kremlerden kullanılması gerekiyor.

Güneşe çok fazla maruz kalan kişilerde meydana gelebilecek rahatsızlıklar hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Delican cilt yaşlanması, kanser oluşumu, nemuslardan (ben) kanser oluşumu gibi belirtiler yaşandığını aktardı.

Delican, “Güneşte çok kalınırsa güneş yanığı oluşur. Deride çok fazla miktarda su toplayan kabarcıklar oluşabilir. En fazla güneş çarpması olabilir. Bunun etkileri çok daha fazladır. Bulantı, kusma gibi belirtiler yaşandığında onun kesinlikle acil servise gitmesi gerekiyor. Derideki güneş yanıklarında ileride kanser riski var ve ona çok dikkat etmek gerekiyor. Devamlı olarak güneşten korunmazsanız erken yaşlanma olur. Özellikle kadınlarda bu çok önemli bir konudur. Güneşin birçok yan etkisi var. Rutin olarak herkesin güneş koruyucu kullanması şarttır. Açık tenli ve renkli gözlülerin ise güneşe çok dikkat etmesi gerekiyor, çünkü güneşin etkileri biriken etkilerdir. Şimdi olmaz ama yıllar sonra güneş kabukları oluşur. Bu kabuklar kanserleşmeye başladığı zaman cildin tamir mekanizmaları da yaşla beraber azalmaya başlar.” dedi.

Çocuğunuza, çocuklar için üretilen güneş kremini kullanın

Güneşten koruyucu krem ve yağ konusunda da dikkatli seçim yapılması gerektiğini ifade eden Dilek Delican, “Güneş koruyucuyu mutlaka dışarı çıkmadan yarım saat önce sürmek gerekiyor. Eğer dışarıda kalıyorsanız, 50 faktörlü güneş koruyucusunu 4 saatte bir tekrar edilmesi gerekiyor. Güneş koruyucularının bazıları suya dayanıklı, denize girildiği zaman akmıyor deseler de ben genelde tekrarlamayı öneriyorum. Bazıları yağlı kıvamdadır; akne yapısı bulunan kişilerde, yağlı cilde sahip olan kişilerde sürüldüğü anda akne çıkarabilir. Örneğin onların yağsız güneş kremi kullanması gerekiyor. Çocukların ise yan etkisi az ve çocuklar için üretilen kremlerden kullanılması gerekiyor. Erişkinlerin güneş kremlerini çocuklara sürmememiz lazım. Bazı güneş kremleri var, hem çocuk hem erişkin kullanılabilen, içindeki maddeleri ona göre yapılmış, onları herkes kullanabilir.” dedi.

Saat 11.00 ile 15.00 arası güneşe çıkmayın

Yaz aylarında özellikle çocukların çok iyi korunması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Delican, deniz kenarlarında yansıyan ışınların artış gösterdiğini ve saat 11.00 ile 15.00 arasında güneş altında çok fazla kalınmaması gerektiğini belirtti. Delican, “O saatlerde mümkünse güneşe çıkılmaması ve denize girilmemesi gerekiyor. Daha çok 11.00’den önce sabah, öğleden sonra da 15.00’ten sonra denize girilmesi en uygundur.” dedi.

Giysiler güneş kreminden daha önemli

Yaz aylarında açık renkli kıyafet seçiminin de çok önemli olduğunu ifade eden Delican, “Giysiler, güneş kreminden de önemli. Güneşe maruz kalıyorsanız, açık renkli giysiler giyilmesi çok önemlidir, çünkü açık renkler güneş ışınlarını yansıtma özelliğine sahiptir. Ben hastalarıma şunu öneriyorum, krem de sürseniz mutlaka açık renkli bir gömlek olsun ve dışarıda güneşe maruz kaldığında bu gömleğin üzerimizde kalması gerekiyor. Diğer taraftan güneşi yansıtabilecek açık renk bir şapka ve gözleri koruyacak güneş gözlüğü olması gerekiyor.” diye konuştu.

Cihan

False