Wassim Bekraki
Wassim Bekraki
Wassim Bekraki

Grip antibiyotikle geçer mi?

Hava koşullarındaki ani değişimlerin en çok neden olduğu hastalıkların başında gelen ve salgınlara yol açabilen grip ile ilgili merak edilenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Wassim Bekraki’den öğrendik.

Haberin Devamı

GRİP (İNFLUENZA) NEDİR?

Halk dilinde grip olan bilinen influenza, solunum sistemine saldıran bulaşıcı bir virüs enfeksiyonudur. İnsanları etkileyen influenzaA, B ve C tipi olarak 3 ana gruba ayrılabilir. Bu 3 grup arasında A tipi influenza ciddi seyir göstererek salgın ve hastalığa sebep olabilir. Tip A influenza’nın sık görülen belirtileri bazı durumlarla karışabilir. Hafif seyreden bazı vakalar belirgin grip semptomları olmadan atlatılabilir, bazı vakalar ise ciddi bir seyir izleyip hayatı tamamen tehdit edebilir hale gelebilir.İnfluenza A; genel bir soğuk algınlığının aksine, tipik olarak ani başlayan semptomlar ile ortaya çıkar. Yaygın olan belirtileri, öksürük, burun akıntısı ve/veya tıkanıklığı, hapşırık, boğaz ağrısı, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, titreme, vücut ağrıları, kırgınlıktır.Tip A İnfluenzasemptomları kendiliğinden düzelebilir; ancak 1 haftadan daha uzun bir süre devam ediyorsa, mutlaka hekime gidilmeli, nadir de olsa gribin ölümcül bir hastalık halini alabildiği unutulmamalıdır. Çünkü tedavi edilmeden uzayan grip, başta kulak enfeksiyonu olmak üzere ishal, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, göğüs ağrısı, astım krizi, zatürre, bronşit, kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa zemin hazırlayabilir.

Grip antibiyotikle geçer mi

Tip A ve Tip B influenza tipleri bu enfeksiyon tiplerinin en yaygın şekilleri olup rutin olarak mevsimsel salgınlara neden olabilir. Tip C influenzaise sadece hafif solunum yolu enfeksiyonlara neden olur. İnsanlar B tipi influenza’nın doğal ev sahipleridir ve Tip B influenzaya bağlı olarak yaygın bir salgın riski yüksek değildir. Tip A influenza ise salgınlara neden olarak hastalığın riskini artırır. Çünkü Tip A influenza, Tip B influenza’nın aksine alt tiplere ayrılır ve çok daha hızlı mutasyona uğrama özelliğine sahiptir. Ortak olan en önemli özellikleri, her iki tipin mevsimden mevsime yeni değişiklikler kazanmasıdır. Bu nedenle bir önceki yıl yapılan grip aşıları bir sonraki yıl koruyuculuk taşıyamaz. Yabani kuşlar, Tip A influenza’nın ev sahipliğini yaptığı için, bu tip influenza’ya kuş gribi de denilir. Bu enfeksiyonların ana konağı kuşlar olsa da başka hayvanlara ve insanlara da yayılabilir. Bu özelliği ile de Tip A influenza, Tip B influenza’dan daha hızlı mutasyona uğraması ile birlikte, salgınlara neden olabilir.

GRİP NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Tedaviye başlamadan önce hastalığın influenza olup olmadığının mutlaka netleştirilmesi gerekir. Bunu yapabilmek için hızlı ve pratik olan influenza A/B strip testi isteriz. Bu test kolay bir şekilde burun deliği içine sokulan bir çubuk ile burun mukozasından alınan örneğin değerlendirilmesidir ve genel olarak 30 dakika gibi kısa bir süre içinde sonuç verebilir. Bu sonuç genellikle %70 pozitiflik verdiği için %30 vakaların teşhisi için başka testler de istenebilir.

GRİP TEDAVİSİ NASILDIR?

Tedavinin temeli yeterli şekilde sıvı tüketimi ve dinlenmektir; ancak ateşin düşürülemediği durumlarda antiviral ilaçlar verilebilir.Bu tip ilaçların kullanımıyla mide bulantısı ve kusma gibi yan etkilergörülürse ilaç tedavisini kesip doktorunuza tekrar başvurmanız gerekir.Şiddetli ateş ve sıvı alımı zayıf olan hastalarda etkili bir şekilde sıvı replasman tedavisi yapılır. Hasta düzelene kadar hastanede yatırılması daha uygundur.

Grip antibiyotikle geçer mi

GRİP BULAŞIR MI?

En çok karşımıza çıkan sorulardan biri olan bu sorunun yanıtı ne yazık ki ‘Evet’tir. Öksürük ve hapşırık yoluyla bulaşan influenzaya yakalandıysanız, semptomlar ortaya çıkmadan bir gün öncesinde ve sonraki 5 gün boyunca etrafınızdaki insanlara bulaştırabilirsiniz. Ciddi seyreden vakalarda, çocuklarda ve immün sistemi zayıf olan insanlarda bulaştırma süresi daha uzun olabilir.

GRİPTEN KORUNMAK MÜMKÜN MÜ?

Kendinizi ve çocuklarınızı korumak istiyorsanız en iyi korunma yolu her yıl aşı yaptırmaktır.Her grip aşısı, o yılın grip mevsiminde 3-4 farklı virüse karşı koruma sağlar. Grip aşısı için en uygun zaman Eylül-Mart ayları arasıdır. 6 aydan büyük çocuklara yapılabilir. İlk defa yapılıyorsa 1 ay ara ile 2 doz yapılır, sonraki yıllarda ise yılda bir kez yapılması yeterlidir.
Korunmak için diğer yollar ise:

• Ellerinizi düzenli yıkayın.
• Grip salgını sırasında büyük kalabalıklardan uzak durmaya gayret edin.
• Öksürürken ve/veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu elleriniz ile kapatın.
• Ateş başladığı andan itibaren en az 24 saat evde kalın ve dinlenmeye gayret edin.
• Kendi kendinize tanı koymayın. Grip olduğunuzu düşünüyorsanız kesinlikle doktorunuza gidin.
• Bol sıvı tüketin.
• Okullarda, özellikle 40 ve üzeri çocuk bulunan sınıfları 40-45 dakikalık aralıklarla havalandırın.
• Çocuğunuz hasta ise diğer çocuklara bulaştırmaması için sorumlu bir şekilde davranıp okula göndermeyin.
• Zatürre, bronşit gibi hastalıklara zemin hazırlamadığı ve doktorunuz önermediği sürece antibiyotik kullanmayın, çocuklarınıza içirmeyin. Antibiyotiklerin grip tedavisinde yeri yoktur. Antibiyotik verdiğinizde vücutta bulunan yararlı bakterileri de öldürerek gereksiz yere vücudunuza zarar vermiş olursunuz.
• Emziriyorsanız, anne sütü aşıdan sonra en önemli korunma yöntemidir, unutmayın.
• Çocuğunuz anne sütü almıyorsa, bol meyve, bol sebze yedirerek C vitamini takviyesi yapın.