GeriÇocuk Sağlığı Gribi atlatmak için C vitamini çözüm değil!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gribi atlatmak için C vitamini çözüm değil!

Gribi atlatmak için C vitamini çözüm değil!

Grip salgınlarından en çok yuva ve okul çocukları etkileniyor.

Grip, influenza virüsünün yol açtığı ateşli bir hastalıktır. Mikroplar damlacık yoluyla bulaşır. Gripte 1–3 günlük kuluçka dönemi mevcuttur. En bulaştırıcı olduğu dönem bulgular başlamadan 1 gün öncesidir. Gribin belirtileri ani başlayan ateş, titreme, baş ve yaygın kas ağrısı, halsizlik ve kuru öksürüktür. İlerleyen günlerde boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve akıntısı, gözlerde kızarıklık ve sulanma, karın ağrısı, bulantı, kusma şeklinde gelişir. Kas ağrıları yürümeyi engelleyecek kadar şiddetli olabilir. Bulgular 7–10 gün sürer, küçük çocuklarda bu durum daha da uzayabilir. Grip, vücut direncini çok düşürdüğü için grip sonrası bakterilerin oluşturduğu zatürree hastaneye yatış ve ölüm oranlarını çok artırır.

Çocuklarda grip tedavisi nasıl yapılır?

Salgınlarda en çok yuva ve okul çocukları etkilenir. 2–3 yılda bir kış aylarında büyük salgınlar yaşanır. 10–20 yılda bir virüste oluşan yapısal değişiklikler nedeniyle tüm dünyada salgınlar oluşur. Tedavi bulgulara yöneliktir. Bol sıvı tüketilmesi tavsiye edilir. Ateş düşürücü olarak “parasetamol” grubu ilaçlar kullanılabilir. Okyanus suyu ile burun temizlenebilir. Öksürük durumuna göre şurup eklenebilir. Aspirin kullanılmaması tavsiye edilir. Tedavide kullanılacak ilaçlar vardır ancak yan etkileri olabildiği için genellikle immun sistemi baskılanmış kişilere ve kronik hastalığı olanlara önerilir. 

Çocuklar gripten nasıl korunmalı?

Tüm hastalıklarda olduğu gibi gripte de korunmak için vücut direncinin düşmesini engellemek önemlidir. Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyinmek, bol sulu gıdalar, taze meyve ve sebze tüketmek önerilir. Sanılanın aksine C vitamininin koruyucu ve tedavi edici özelliği olmadığını yapılan pek çok bilimsel araştırma ortaya konmuştur. Ayrıca korunmada hastalar ile yakın temastan kaçınmak, onların eşyalarını kullanmamak önemlidir.

Bulaşma öksürük ve hapşırık ile etrafa yayılan virüslerle olduğu için hasta kişiler ile yakınlaşmaktan, hasta kişilerin yüzleri ile ve kirlenmiş olabilecek elleri ile temastan kaçınmak gerekir. Sabun ve su ile ellerin sık sık yıkanması koruyucu olabilir.
Kapalı ve kalabalık ortamlara kış mevsiminde çok girmemek, odaları, sınıf ve ofisleri sık havalandırmak virüsün yayılımını azaltabilir.

Çocuklarda grip aşısı

Gripten korunmanın en etkili yolu ise aşı olmaktır. Grip aşısı 6 aydan büyük herkese yapılabilir.

Grip aşısı her yıl yapılır. 9 yaş altı çocuklarda ilk kez yapıldığında 1 ay ara ile 2 doz uygulanır. Bunun dışında tek doz yapılır. Koruyuculuk oranı değişken olmakla birlikte, gribin tüm dünyada hastalık yükü ve ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda olması nedeniyle yapılması toplum sağlığı ve bireylerin sağlığı açısından çok önemlidir. Unutmamak gerekir ki korunmak daima tedavi etmekten ucuz ve etkilidir.

Çocuk Doktoru
Hatice Karaböcüoğlu 

False