Gördükleriniz gerçek!

Çaresizce ölümü bekliyor…

Haberin Devamı

Hindistan’da yaşayan 18 aylık Roona Begum, beyin sıvısının kafatasında birikmesi sebebiyle çaresizce ölüme her gün bir adım daha yaklaşıyor.

18 aylık bebek, çaresizce ölümü bekliyor. Dünya çapında ender görülen bu hastalığa özellikle Hindistan başta olmak üzere akraba evliliklerinin mevcut olduğu ülkelerde rastlanıyor. Minik bebeğin babası Abdul Rahman, bir inşaat şirketinde günlüğü 5 liradan daha az bir paraya çalışıyor ve özel kızını özel bir doktorda tedavi ettirmesi mümkün değil.

Erken tanı çok önemli

Her hastalıkta olduğu gibi bu tür vakalarda da erken tanının çok önemli olduğunun altını çizen Çocuk Doktoru Meral Saracel Benbiçaço, Roona bebeğin ne yazık ki kaderine terk edildiğini söyledi ve sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu çocuğun doğum öyküsünü bilmiyoruz. Sağlıklı bir gebelik geçirmek, bebeğin zamanında doğması, doğum anında yapılan ilk müdahaleler ve enfeksiyon çok önemli. Bebeklerin beyin dokusu çok hassas. Bebek zamanından ne kadar erken doğarsa bu hassasiyet de o kadar fazladır. Bebekler, anne karnında herhangi bir strese maruz kalırsa erken doğarlar. Ne kadar erken doğarlarsa tüm organları gibi beyin dokuları da tam fonksiyon kazanamaz ve kanamaya, enfeksiyonlara çok açıktır. Doğum anında yetersiz ve yanlış yapılan uygulamalar, bebeğin oksijensiz kalması ve gereksiz steril olmayan girişimlere bağlı enfeksiyonlar beyin kanamasına, menenjite neden olur.”

Haberin Devamı

Gerekli müdahale ile hastalığın önüne geçilebilir

Normalde vücudumuzun günde yaklaşık 150 ml. civarında beyin sıvısı salgıladığını belirten Benbiçaço, “Beyin boşluklarında bu sıvı toplu iğne başı kadar kanallardan geçerek beyin içinde dolaşır ve geri emilir. Beyin kanaması ve menenjit gibi problemlere bağlı olarak bu kanallarda yapışıklık olması veya beyin sıvısının geri emiliminden daha fazla beyin sıvısının yapılması beyin içindeki boşlukların giderek genişlemesine, kafanın balon gibi şişmesine neden olur. Söz konusu bebeğin de artık beyin dokusu kalmamış yerini sıvı almıştır” dedi.

Hamilelik dönemindeki doktor kontrolünün çok önemli olduğunun altını çizen Benbiçaço, “Anne karnında beyin boşluklarında genişleme fark edilirse, erken doğum ile anında müdahale yapılarak biriken sıvı alınır ve başın büyümesinin yanında beyin dokusu da korunur. Beyin boşluklarında genişleme ve sıvı birikimi ile baş çevreleri hızla büyüyen kanallarda yapışıklık saptanan bebeklere cerrahi müdahale ile şant takılması gerekir. Böylece bebeğin beyin dokusu ve gelişimi korunarak sağlıklı bir çocuk olarak büyümesi sağlanır” dedi.

Haberin Devamı

Hazırlayan: Melin Kahraman 


Gördükleriniz gerçek


Gördükleriniz gerçek


Gördükleriniz gerçek


Gördükleriniz gerçek


Gördükleriniz gerçek


Gördükleriniz gerçek

Yazarın Tüm Yazıları