Fissür örtücülerin faydaları

Dental fissür (çatlak) örtücüler, diş çürüğünü önlemek için çiğneme dişlerine (azı dişlerine) uygulanan koruyucu bir tabakadır. Diş hekiminiz tarafından hızlı ve ağrısız bir şekilde uygulanabilir.

Haberin Devamı

Çiğneme (azı) dişlerindeki doğuştan varolan fissür (çatlak) ve olukların koruyucu maddelerle örtülmesi işlemidir. Fissürlere biriken yemek artıkları dişlerde çürümeye yol açabilir. Bu nedenle diş hekimi tarafından uygulanan fissür örtücülerle hızlı ve ağrısız bir şekilde kapatılarak diş, koruma altına alınabilir. Fissür örtücü beyaz diş dolgusuna benzeyen kompozit reçinedir. Estetik sorun oluşturmaz.

FİSSÜR ÖRTÜCÜ KİMLERE UYGULANIR?

Fissür örtücü genellikle 6 yaş dişleri denilen birinci azı dişlerinin sürmesi ile birlikte uygulanır. Ancak çürük oluşumuna yatkın çocuklarda süt dişlerine de uygulanabilir. Fissürler gıda artığı birikimi için elverişli bölgelerdir ve iyi bir hijyen uygulanmadığı sürece çürük gelişimi ile erken diş kaybına yol açabilir. Önlem almak için bu alanlar fissür örtücülerle sağlıklı bir şekilde korunabilir. 6 ayda bir yapılması gereken rutin diş hekimi ziyaretlerinde de kontrolleri yapılır. Fissür örtücülerin aşınması durumunda ise işlemin tekrarlanması gerekir. Bu sayede çocukların gerekli diş bakımını yapabildikleri yaşlara gelinceye kadar kalıcı dişlerinin çürümesi önlenebilir. Fissür örtücüler doğal reçinelerden üretilir, herhangi bir zararı yoktur.

Yazarın Tüm Yazıları