Fast food yememek için bir neden daha!

Hızlı yenen hazır yiyeceklere plastik kimyasalları karışıyor.

Haberin Devamı

Fitalat, plastik ürünlere şefaflık, dayanıklılık ve esneklik sağlayan bir kimyasaldır. Fitalatlar insan sağlığına zararlıdır. Erişkinlerde kısırlık, çocuklarda zeka ( IQ) düşüklüğüne neden olur. Fitalat vücuda girdiğinde parçalanır ve idrardan atılır. Son bilimsel çalışma fast food yiyenlerin idrarlarında yemeyenlere göre yüzde 40 oranında daha fazla fitalat bulmuştur. Özellikle ekmek, kek, pizza, dürüm, pirinç ve şehriye gibi et ve tahıl ürünleri tüketenlerde fitalat ölçümü yüksek çıkmıştır.

PLASTİK KİMYASALI YİYECEĞE NASIL BULAŞIYOR?

Fast food yememek için bir neden daha

Yiyecek üretiminde plastik aletler, paketlemede plastik torbalar, sunumda plastik eldivenler kullanılmaktadır. Bu maddelerden yiyeceğe kimyasal bulaşabileceği üzerinde durulmaktadır.

Haberin Devamı

PLASTİK KİMYASALLARIN SAĞLIK ETKİLERİ NEDİR?

Fast food yememek için bir neden daha

Hamile kadınların fitalat maruziyetinin doğacak çocukta IQ düşüklüğü yaptığı bilinmektedir. New York ‘da yapılan bir çalışmada 328 hamile annenin idrarında 4 ayrı tip fitalat ölçülmüş ve doğan çocukların da 7 yaşına geldiklerinde zeka kat sayısılarına (IQ) bakılmıştır. En yüksek fitalat düzeyi gösteren annelerin çocuklarında zeka katsayısı 8 puan düşük bulunmuştur.Kadınların fitalat maruziyetinin meme kanseri riskini 2 kat arttırdığı saptanmıştır. Evde fitalat maruziyetinin çocukta ilk yaş içinde hırıltılı solunum yolu hastalıklarına neden olduğu da bulunmuştur. Avrupa Birliği fitalatların çocuk oyuncaklarında kullanılmasını yasaklamıştır.


“FAST FOOD'' NEDEN ZARARLIDIR?

Fast food yememek için bir neden daha

Fast food isimi verilen çoğu paketlerde satılan hızlıca yenilecek gıdalar içlerinde plastik kimyasalı olmasa da zararlıdır. Bu yiyeceklerin kalorileri tahmin ettiğinizden çok yüksektir. Bu nedenle çocuklar ve gençler arasında obezitenin en sık nedenidir. Bu tip yiyecekleri tüketen kişilerde deprseyon % 50 daha fazla görülür. Hızlı ve kolay yenen paketli yiyeceklerin tuz oranları da genellikle yüksektir. Kızartma ve burgerlerin yüksek yağ oranlarının astımı da tetiklediği bilinmektedir.

Haberin Devamı

Plastik paketlerde uzun süre saklanabilen ve hızlı tüketilebilen yiyecekler sağlığımız için yararlı değildir.

Yazarın Tüm Yazıları