Zeynep Erdemci
Zeynep Erdemci
Zeynep Erdemci

Emziği bal ve reçel gibi tatlı gıdalara batırmayın

Çocukların süt dişlerini korumak için bu önlemleri mutlaka almalısınız.

Haberin Devamı

Ülkemizde 3-12 yaş arası çocuklarda çürük oranının yüzde 98’lerde olduğunu söyleyen Pedodonti Uzmanı Dr. Zeynep Erdemci, “Süt dişleri ağızda ömür boyu kalacak daimi dişlerin sağlıklı olmalarını sağlayan rehber özelliği taşır” dedi. Erdemci, emziğin bal ve reçel gibi tatlı gıdalara batırılmasının süt dişlerini çürütebileceğinin altını çizdi ve süt dişlerini korumak için önerilerde bulundu.

Pedodonti Uzmanı Dr. Zeynep Erdemci, “Süt dişlerinin, daimi dişlerin oluşumu ve çenelerin gelişimi sırasında çok önemli fonksiyonları vardır ve çocuğun konuşması, beslenmesi ve alttan gelecek daimi dişlere yer tutması açısından çok önemlidirler. Bu yüzden süt dişlerine ‘nasıl olsa değişecek önemsiz dişler’ gözüyle bakmak çocuğun gelecekteki diş sağlığını için tehlike oluşturur” şeklinde konuşuyor.
Dr. Zeynep Erdemci, “Şayet süt dişleri zamanından önce çekilmek zorunda kalırsa, arkadan gelen kalıcı dişin yeri, komşu süt dişleri tarafından kapanır. Bu da kalıcı dişin gömük kalmasına, yanlış yerden çıkmasına ya da yer kaybına bağlı olarak ortodontik bozukluklara sebep olur” uyarısında bulunuyor.

Dr. Zeynep Erdemci, süt dişlerinin erken kaybı sonrasında yaşanan en önemli sorunun beslenme bozukluğu olduğunu belirterek, “Diş kayıpları sonrasında çocuklarda tek taraflı çiğneme alışkanlığı oluşuyor. Ayrıca ön dişlerin erken kaybı da fonasyon sorunu yaratıyor. Çocuk bazı sesleri düzgün çıkaramadığı için, sosyal iletişim sorunları yaşayabiliyor” diyor. 

Çocukların da estetik kaygı yaşadıklarını vurgulayan Dr. Erdemci, “Çocuklar özellikle okul çağında birbirlerine karşı acımasız eleştiriler yaparlar. Özellikle ön dişlerinde çürük ve renkleşme olan çocuklar dişlerini göstermemek için gülmemeye, hatta daha az sözlü iletişim kurmaya başlarlar. Bu da sosyal iletişimlerinde bir diğer sıkıntı kaynağıdır” şeklinde konuşuyor. 

Süt dişlerini korumak için alınacak önlemler

Tüm süt dişlerinin altı yaşında değişeceği yönündeki bilginin de yanlış olduğunu, arka azı dişlerinin 11 yaşına kadar ağızda kaldığını ifade eden Dr. Zeynep Erdemci, miniklerin dişleri ile ilgili anne babalara şu hatırlatmaları yapıyor: “Alt ve üst ön dişler çıkmaya başlayınca mutlaka gazlı bez ya da parmağa takılan minik fırçalarla temizleyin. Azı dişleri çıkmaya başlayınca fluor içermeyen diş macunu ile fırçalayın. Emziği kesinlikle bal ve reçel gibi tatlı gıdalara batırmayın. Ballı süt, şekerli süt, tatlandırılmış meyve suyu gibi gıdaları biberon içerisine koyarak özellikle uyumadan önce ve uyku esnasında vermeyin. Tatlı gıda tüketiminden sonra mümkünse dişlerini fırçalayın, değilse ağzını çalkalatın.” Erdemci, 3 yaşından sonra çürük riskine göre yılda ortalama iki kez topikal flor uygulamasının da çocukları çürüklerden korumak için önemli olduğunu vurguluyor.