GeriÇocuk Sağlığı Düztaban teşhisi için 4 yaşına kadar beklenmeli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Düztaban teşhisi için 4 yaşına kadar beklenmeli

Düztaban teşhisi için 4 yaşına kadar beklenmeli

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Selami Çakmak ve Doç. Dr. Mehmet İşyar, anne babaların erken dönemlerde ‘Çocuğum düztaban mı?’ endişesine kapıldıklarını ama teşhis için 4 yaşına kadar beklenmesi gerektiğini söylüyor.

Normal ayak tabanı kavisli bir yapıya sahiptir, düztabanlıkta ise ayak içi kavisinin olmayışı nedeniyle ayağın yerle olan teması artar. Bu durum zaman içinde ağrı ve çabuk yorulma gibi sonuçları beraberinde getirebilir.

DÜZTABANLIKTAN NE ZAMAN ŞÜPHELENMELİ?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet İşyar, düztabanlığın anne-babaları en çok endişelendiren ortopedik rahatsızlıklardan biri olduğunu belirtiyor.

"Üç-dört yaşına kadar bebeğin ayağında bir yağ tabakası vardır. Bu tabakanın tabandaki çukuru doldurması nedeniyle anne-babalar çocuklarında düztabanlık olduğunu düşünebiliyor, ancak endişelenmeden 4 yaşına kadar beklemek gerekiyor" diyen Doç. Dr. Mehmet İşyar, çocuğun kasları güçlendikçe bu durumun kendiliğinden ortadan kalkabileceğini söylüyor.

Düztabanlığın "Esnek düztabanlık" ve "sert düztabanlık" olarak ikiye ayırıldığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Selami Çakmak , "Çocuklarda 7 yaşına kadar esnek düztabanlık ile sıkça karşılaşabiliyoruz ve bunu bir hastalık olarak adlandırmıyoruz" diyerek zaman içinde ayak içindeki kavisin oluşabileceğini vurguluyor.

İLK ADIM AYAKKABISI NASIL OLMALI?

Ayakkabının şık olmasından çok rahat olmasına özen göstermek gerektiğini belirten Doç. Dr. Mehmet İşyar, ilk adım ayakkabısı seçecek ailelere şu önerilerde bulunuyor: "İlk adım ayakkabısı sert olmamalı, esnek olmalı. Çocuğun parmak hareketlerine, eğilip kalkma sırasındaki esnemelerine izin verebilen bir ayakkabı tercih edilmeli."

ÇOCUĞUNUZU ÇIPLAK AYAKLA YÜRÜTÜN

Çocuğunda düztabanlık olduğunu düşünen ailelere "Çocuğunuzu çıplak ayakla yürütün. Kum, halı gibi zeminlerle temas etmesini sağlayın. Sert ayakkabılardan uzak durun" önerilerinde bulunan Doç. Dr. Selami Çakmak, "Eğer çocuk kiloluysa kilo verme çok önemlidir çünkü ayaküstüne binen yük ne kadar çoksa o ayak o kadar düzleşir" uyarısını da yapıyor.

False