Talyaa Vardar
Talyaa Vardar
Talyaa Vardar

Doğru ebeveyn olmak için bu tavsiyelere kulak verin!

Çocuğunuza sürekli sen harikasın dememelisiniz.

Haberin Devamı

“Çocuklarımızın gelecekte mutlu bireyler olmaları için onlara en doğru biçimde yaklaşmayı öğrenmemiz gerekiyor” diyen Ebeveyn Koçu Talyaa Vardar, doğrulayıcı dil kullanmanın önemine dikkat çekti. Vardar, çocuk yetiştirirken ebeveynlerin en sık yaptığı hataları sıraladı.

ÇOCUKLARINIZIN İLERİDE BAŞARILI BİREYLER OLMASINI İSTER MİSİNİZ?

Talyaa Vardar, “Tüm çocuklar kendi getirdikleri özellikleri erkenden bize anlatmaya başlıyorlar. Daha bir yaşına basmamış bir bebek bile karakter özellikleri hakkında bize ciddi ipuçları verebiliyor. İşte bu noktada klasik olmayan bakış açıları ve farklı yaklaşımlarla ebeveynlere çocuklarının ileride nasıl daha başarılı bireyler olabileceklerini anlatıyoruz. Ebeveyn koçluğu programı, ebeveynlere dört ana karakter özelliğinin anlatılması ile başlıyor. Programda ebeveynlere doğru dinleme, gözleme, soru sorma, takdir edici sorgulama ve doğrulayıcı dil kullanma gibi farklı teknikleri öğretiyoruz. Farklı karakterlerdeki her çocuğun doğuştan gelen özelliklerini mercek altına alarak ebeveynlere doğru davranış modellerini gösteriyoruz” diyor.

[fotogaleri=406]

Haberin Devamı

ÇOCUK YETİŞTİRİRKEN EBEVEYNLERİN EN SIK YAPTIĞI HATALAR NELERDİR?

  • Özellikle anneler çocuklarından ayrışamıyor, söylemleri ‘biz’ oluyor. Bu söylem çok yanlış; sınava girdik, babamız gelecek, ders çalıştık gibi…
  • Çocuğa sürekli ‘sen harikasın’ demek. Bu yaklaşım çocuklarda narsizm gelişmesine zemin hazırlıyor.
  • Çocukları cinsiyet ayrımıyla geliştirmek. Kız çocukların fazla korunarak, erkek çocukların ise dışa dönük ve egosu yüksek olarak yetiştirilmesi.
  • Elinde kaşıkla çocuğun peşinden koşmak, bu durum çocuğun kendi ihtiyaçlarını belirleme yetkinliğine sahip olmadığı mesajını veriyor.

 Doğru ebeveyn olmak için bu tavsiyelere kulak verin 

  • Yanlış cümleler kurulması, ‘giymezsen üşürsün, düşersin’ gibi. Bu cümleler çok erken yaşta bilinç altında koşullandırma yapıyor. Doğru cümle: ‘Dışarısı soğuk, üşür müsün acaba?’
  • Aileler hırslarını çocuklarına yansıtıyorlar, herkes başaran lider yetiştirmek istiyor.
  • Teknoloji kullanımının sınırlandırılmaması çocuklarda odaklanamayan dijital beyinler yaratıyor, hiperaktiviteyi de besliyor.