Umut Şimşek
Umut Şimşek
Umut Şimşek

Diş aşısı ile çocuklarda çürük oluşumu önlenir mi?

Çocuklarınızın dişlerinin çürümesini istemiyorsanız bunları yapın!

Haberin Devamı

Yaklaşık 3 yaşından sonra günde 2 kez fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Aşırı şeker tüketilmesinin önüne geçilmeli süt dişlerinin çürümesinin önüne geçmesinde de ilk basamak olmalıdır.

BİBERON ÇÜRÜKLERİNE DİKKAT!

Yatmadan önce biberon tüketimi sonucu gece boyu ağızda tükürük miktarı azalır ve bu durum biberon çürüklerinin oluşmasına zemin hazırlar. Normalde beyin fonksiyonlarının yeterli çalışmasında şeker gerekli iken şeker kullanmayın demek bir çelişki olacaktır. Bu bağlamda şeker tüketimi "az" olmalı ve tüketildikten sonra diş yüzeyinde tutunmasının ortadan kaldırılması amaç olmalıdır. Yani sağlıklı beslenme yeterli miktarda şeker tüketimi ve maksimum ağız bakımı sağlanması unutulmamalıdır.

DİŞ AŞISI ÇÜRÜK OLUŞUMUNU ENGELLİYOR

Diş aşısı ile çocuklarda çürük oluşumu önlenir mi

Haberin Devamı

Ağız hijyeninin maksimum sağlanması dışında fissür örtücü dediğimiz diş aşısı olarak da zaman zaman tanımlanan uygulamalar ile de çürük oluşumunun önüne geçilebilir.

DİŞ AŞISI NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Diş aşısı ile çocuklarda çürük oluşumu önlenir mi

Diş çürüklerinin büyük çoğunluğu çiğneyici üst yüzeyden başlar. Çünkü bu yüzeyler girinti çıkıntılıdır yani gıda birikintilerinin toplanmasına oldukça müsaittir. Fissür dediğimiz bu alanlar çok kısa süreli bir işlemle kapatıldığında, diş yüzeyleri daha düz ve ağız hijyenini sağlayabilir ortama dönüştürülmüş olur. Fissür örtücü işlemler özellikle daimi dişlerin ilk çıkma zamanı olan 6 yaşında yapılabilir. İşlem kısa sürede gerçekleştirildikten sonra 6 aylık kontrollerle dişlerin takibi yapılır.

Diş aşısı yani fissür örtücü işlemlerin dışında yine kısa süreli bir işlem olan diş yüzeylerine flor uygulaması da çürük önleyici başka bir yöntemdir. Özel kaşıklar içine yerleştirilen jeller ile diş yüzeyine birkaç dakika teması sağlanan flor ile diş yüzeyleri adeta çürüğe karşı güçlendirilmiş olur.

Özetleyecek olursak 3 yaşına kadar ağız içi ortam temiz tutulması, 3-6 yaş arası ağız hijyeninin sağlanması açısından fırça ve diş ipi kullanımı alışkanlığının sağlanması, 6-7 yaşından itibaren de sürekli dişlere fissür örtücü uygulamaların yapılması ile diş çürüğünün önüne geçilmiş olacaktır.