GeriÇocuk Sağlığı Dalma nöbetleri geleceğini elinden almasın!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dalma nöbetleri geleceğini elinden almasın!

Dalma nöbetleri geleceğini elinden almasın!

Çocuklarda görülen dalma nöbetleri hakkında açıklamalarda bulunan Çocuk Nörolojisi Uzmanı Uzm. Dr. Sümer Gönül, bu nöbetlerin belirtilerini ve tedavisini anlattı.

Epilepsi (sara hastalığı), çocuklarda dikkat dağınıklığıyla karıştırılıp eğitim problemine neden olan önemli bir rahatsızlıktır. Beyin hücrelerinin tekrarlayan anormal elektriksel deşarjları sonucu ortaya çıkar ve 40’ın üzerinde epileptik nöbet tipi vardır.

DALMA NÖBETLERİ

Sara dendiğinde herkesin iyi bildiği tüm vücutta kasılma ve titremenin ve şuur kaybının gözlendiği büyük nöbetlerin yanı sıra epileptik nöbet olduğu fark edilemeyen nöbet tipleri vardır. Absans epilepsi diğer adıyla küçük nöbet/dalma nöbetleri işte bunlardan biridir ve sıklıkla atlanır ve dikkat dağınıklığı zannedilir. Eğitimine engel olması nedeniyle tanınması oldukça önemlidir. Çoğu öğretmenler tarafından fark edilir.

Dalma nöbetleri geleceğini elinden almasın

BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • En sık 6-7 yaş kız çocuklarında görülen bu epilepsi türünde nöbetin başlangıcı ve sonlanması hızlıdır; günde yüzlerce kez olabilir.
  • Çocuk 10-30 saniye hayal alemine dalmış gibi boş bakar. Heykel gibi donuklaşma, hareketsizlik, seslenince cevap vermeme, çevresinde olanların farkına varmama, göz kapaklarında ritmik titreşimler, başta hafif öne eğilme, ağız çevresi ve yüzde seğirmeler, %10’unda kasılma ve titreme de olabilir.
  • Tüm beyne yayılan bir epilepsi olduğundan bilinç kaybı da olur ve çocuk olanları hatırlamaz. Çocukta kafa karışıklığına neden olur. Sonrasında dalma sırasında yaptığı işe devam edebilir. Örneğin bardağa su doldururken nöbet olursa, bardak dolduğu halde hala doldurmaya devam edebilir.
  • Cümlenin başını duyup nöbet anındakini duyamadığı için davranış bozukluğu zannedilebilir. Defterdeki yazım kopuklukları ve yazım hataları öğretmen ve aileler için uyarıcı olmalıdır.
  • Elinden aniden kalem düşebilir. Dikkat eksikliği, problem çözme ve planlama kusuru olabilir.

Dalma nöbetleri geleceğini elinden almasın

TANI VE TEDAVİ

Bu nöbetler çoğu zaman tanınmadıkları için nöbetler başladıktan aylar hatta yıllar sonra doktora getirilirler. Dikkat dağınıklığı tanısı ile sıklıkla da çocuk psikiyatrisine başvururlar. Tanınma güçlüğü olan bu nöbetler öğrenmeyi engeller ve okul başarısı düşer. Öğretmenler dalgınlık, dersi dinlememe veya elden aniden kalem düşmesi gibi belirtiler açısından uyarılmalıdır. Tanısı son derece kolay biçimde, elektroensefalografi (EEG) ile konur. Tedaviye yanıt da son derece yüksektir.

False