GeriÇocuk Sağlığı Çocuklukta oluşan yanıklar kansere yol açabiliyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklukta oluşan yanıklar kansere yol açabiliyor

Çocuklukta oluşan yanıklar kansere yol açabiliyor

Çocukların güneşten korunması herkesten daha önemli.

Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, Türkiye’de hem yazın hem de kışın güneşten korunmak gerektiğini belirtti. Sadece yaz aylarında güneşten korunması fikrinin değişmesi gerektiğini vurgulayan Çalıkoğlu, “Kışın da ülkemizde güneş ışınları oldukça kuvvetli oluyor ama yazın çok daha önemli. Özellikle öğle saatlerinde güneş çok dik geliyor. Güneş D vitamini sentezi için gerekli ama 15 dakikalık güneşlenme bunu sağlıyor. Onun dışında öğle saatlerinde 11.00 ile 16.00 arasında güneşten korunmak lazım. Saatlerce güneşin altında kalmak doğru değil. Güneş hem cildi yaşlandırıyor, hem kurutuyor, hem de lekelere yol açıyor” bilgisini verdi.

ÖZELLİKLE ÇOCUKLAR GÜNEŞTEN KORUNMALI

Güneş ışınlarının iki çeşit olduğunu kaydeden Doç. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu şöyle devam etti: “Ultraviyole A (UVA) ve Ultraviyole B (UVB). UVA olan daha derine gidiyor. Derine gittiği için ileride deri kanseri riski yaratıyor. UVB kızarıklık yapıyor, leke yapıyor. UVA, uzun vadede deri kanserine neden oluyor. Onun için güneşten korunmak çok önemli, en çok da çocukları güneşten korumak çok önemli. Çocukluk döneminde oluşan güneş yanıkları ileriki hayatta cilt kanserlerine yol açabiliyor. Çocukların korunması herkesten daha önemli. Onların muhakkak şapka, gözlük takması lazım.”

LEKE TEDAVİSİ YAZIN YAPILMAMALI

Güneşin ultraviyole ışınlarını alan kişilerde güneş lekelerinin oluşabileceğine dikkat çeken Çalıkoğlu, “Güneş lekesi, öncelikle görüntüde çirkinlik yaratıyor. Uzun dönemde benler zaman içerisinde kansere dönüşebiliyor. Bu kişiler dermatologlar tarafından takip edilmesi lazım” dedi. Lekelerin tedavi edilmesi gerektiğine işaret eden Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Çalıkoğlu, “Güneşin neden olduğu lekelerde kimyasal peeling kullanıyoruz, bazı özel lazer tiplerimiz var, onları kullanıyoruz. Leke tedavilerini sonbahar aylarında yapıyoruz. Tedavi kısmını yazın yaparsak onlar kendileri de leke oluşturabilirler. O tedaviler de lekeye neden olabilir” diye konuştu.

YANIKLARA DİŞ MACUNU VEYA YOĞURT SÜRMEYİN

Çalıkoğlu, insanların vücudunda oluşan güneş yanıklarına ve su toplamalara karşı da ne yapılması gerektiğini belirterek, “Güneş yanığı ve su toplama durumunda hemen bir dermatoloji uzmanına başvurması lazım. Kendi kendine tedavi etmemesi gerekir. Vücuda diş macunu, yoğurt gibi maddeler sürülmeyecek. Diş macunu, yoğurt sürülmesi bilinçsiz şeyler, pek bilinçli davranışlar değil. Böyle bir yanık konusunda dermatoloji uzmanına başvuracaklar, tedavilerini dermatologlar yapacak” açıklamasında bulundu.

AÇIK TENLİLER DİKKAT!

Güneş ışınlarının beyaz tenlileri daha çok etkileyeceğini ifade eden Çalıkoğlu, bunun sebebini beyaz tenlilerin güneşe karşı daha hassas olmasına bağladı. Ama koyu tenlilerin de güneş ışınlarına dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek, “Koyu tenlilerde şöyle düşünmemesi gerekir. Ben nasıl olsa koyu tenliyim güneş bana zarar vermez diye düşünmeyecek, koyu tenlilere de güneş zarar verir. Koyu tenli kişilerde lekeler büyük problem olabiliyor. Koyu tenlilerde güneş daha çok leke yapıyor. Koyu tenliler lekeye çok eğilimli oluyorlar” uyarısında bulundu.

CİHAN

False