Çağdaş Karsan
Çağdaş Karsan
Çağdaş Karsan

Çocukluk çağı kekemeliği ve ebeveynlere tavsiyeler

Bazı faktörler takılmaların gidişatı açısından bize ipuçları verebilir.

Haberin Devamı

Konuşmayı öğrenmek son derece karmaşık bir işlevdir. Çocuklar dil ve konuşma gelişiminin en hızlı olduğu 2-5 yaş aralığında konuşma esnasında basit tekrarlar ve uzatmalar sergileyebilirler. Yapılan çalışmalar tüm çocukların %5’inde hayatlarının bir bölümünde takılmaların görüldüğünü gösterir. Zamanla bu çocukların ciddi bir bölümünde takılmalar ortadan kalkar, bir kısmındaysa kronik kekemelik olarak devam eder. Bazı risk faktörleri, takılmaların gidişatı açısından bize ipuçları verebilir. Bunlar; ailede kekemelik geçmişinin bulunması, takılmaların 6 aydan uzun sürmesi, takılmaların tipi ve görülme sıklığı, takılmalara eşlik eden başka dil-konuşma problemlerinin varlığı ve kişilik özellikleridir.

[webtv=130670]

Ebeveynler, çocuklarının dil ve konuşma gelişimini bilinçli bir şekilde takip etmeli ve olası problemleri erkenden teşhis etmeye özen göstermelidir.

ÇOCUĞUNUZ KEKEME Mİ?

  • Onunla yavaş, sakin ve rahat konuşun, konuşma esnasında sık sık duraklayın.
  • Çocuğunuz kekelediği sırada “rahat konuş”, “sakin ol”, “yavaşla”, gibi ifadeler kullanmaktan kaçının. Bu tarz ifadeler çocuğunuzun daha çok paniklemesine neden olur ve takılmalarını arttırır.
  • Çocuğunuzun takılmalarını görmezden gelin. Kekelediğini fark etmiyormuş gibi davranın. Bu davranış şekli onun bir süre sonra rahatlamasını ve takılmaların azalmasını destekleyecektir.
  • Her gün çocuğunuzla düzenli olarak sakin vakit geçirin. Çocuğunuzun konuşma dahil etkinliklere yön vermesine izin verin. Çocuğunuzla geçirdiğiniz zamandan zevk aldığınızı göstermeniz çocuğunuzun güvenini artırmaya yardımcı olur.
  • Çocuğunuz konuşurken nazik ve kibar olun. Eleştiriden, çocuğunuzun konuşmasını bölmekten ve çok fazla soru sormaktan kaçının. Çocuğunuza düşüncelerini ve fikirlerini açıklaması için zaman verin ve dikkat gösterin.
  • Çocuğunuzu dinlerken olumlu yüz ifadeleri ve vücut dili kullanın. Çocuğunuz kekelediğinde konuşmasından çok ilettiği mesaja odaklandığınızı ona gösterin.
  • Günde birkaç kez bilinçli olarak takılın. Bu takılmanın normal bir şey olduğunu çocuğunuzun anlamasına ve kendi konuşmasına yönelik hassasiyetinin azalmasına yardımcı olacaktır.
  • Çocuğunuzun ne olursa olsun onu kabul ettiğinizi bilmesini sağlayın. Destek ve karşılıksız sevgi çocuğun kekemeliğin üstesinden gelmesine yardımcı olacak en önemli faktörlerdir.
  • Çocuğunuzun konuşmasının nasıl gelişip değiştiğine dair kayıtlar tutun. Dil ve konuşma terapistiniz çocuğunuzun gelişimini nasıl takip etmeniz gerektiği konusunda sizi yönlendirecektir.