GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarla EMDR: Geçmiş ile barışmanın en kolay yolu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarla EMDR: Geçmiş ile barışmanın en kolay yolu

Çocuklarla EMDR: Geçmiş ile barışmanın en kolay yolu

EMDR nedir? EMDR nasıl uygulanır? EMDR uygulamak için yaş sınırı var mıdır? Çocuklarda EMDR nasıl uygulanır? Uzman Psikolog Ceyda Yanar, tüm yönleriyle EMDR hakkında bilgi veriyor.

EMDR NEDİR?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) terimi; Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Tekniği’nin kısaltmasıdır.

EMDR yönteminin kullanımı, 1987 senesinde, Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabildiğini tesadüfen keşfetmesiyle başladı. Dr. Shapiro bu etkiyi travmaya maruz kalmış kişiler üzerinde bilimsel olarak inceledi ve geliştirdi. Shapiro’ya göre, çift yönlü uyaran ile uygulanan bu teknik sayesinde, travmanın beyinde yarattığı fizyolojik sıkıntı giderilmeye başlandı.

EMDR NASIL UYGULANIR?

EMDR tamamlandığında beyin, hastanın başa çıkamadığı donmuş halde duran bilişsel çarpıtmaları, yani çarpık algılamaları, içinde yaşanılan zamana ait pozitif bakış açısıyla değiştirmeyi sağlar. Böylece yeni ve doğru bilgiler bilince akmaya devam edebilirler. Travma tedavi edildiğinde geçmişle hesaplaşma biter, daha normal bir yaşamın sürdürülebilmesi sağlanır. EMDR, iyi işleyen bütün yaklaşımlarında olduğu gibi tedavi sonunda hastalarda davranış değişiklikleri olmasını sağlar. En önemli özelliği ise iyileşmeyi daha hızlı gerçekleştirebilme yönüdür. Özellikle, ilk başlarda travma tedavisi yönünde geliştirilmiş ve etkinliği kanıtlanmış olmasına karşın, günümüzde birçok ruhsal rahatsızlığın tedavisinde de etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

EMDR İÇİN YAŞ SINIRI YOK

EMDR alanında yapılan bilimsel çalışmaların çeşitlenmesi ile birlikte; bebeklikten itibaren uygulamanın yapılabileceği bilinir hale geldi. Çocukların fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimleri ile birlikte becerileri de dikkate alınarak EMDR çalışmaları çeşitli hale getirilmektedir.

ÇOCUKLARLA EMDR İLE ÇALIŞMAK ONLARIN ZİHNİNDE BİR YOLCULUĞA ÇIKMAYA BENZER

Evinden çıkmış annesinin eline tutarak yürüyen bir çocuk hayal edin. Sokağın diğer tarafında ise sahibiyle yürüyen şirin bir köpek geçsin. Köpek birden havlamaya başlasa ve çocuk o sesten korkar. Annesine sıkı sıkı sarılır belki ve annesi onu sakinleştirir. Yani beyninin sağ lobu “çok korkuyorum kendimi koruyamam” dediği an sol lobu “annen yanında ve güvendesin merak etme der. Köpek sadece heyecanlandığı için havladı. Sana zarar vermeyecek” demeyi başarır. Bu hikâyenin devamında ise o çocuk ileride başka bir köpek gördüğünde bu olayın etkisinde kalmaz ve köpeklerden korkmaz. Ancak eğer o çocuk o an bir sebeple sakinleşmezse yani sol lob sağ tarafın “korkusuna” “güvendesin merak etme” cevabını iletemezse neler yaşanır? Bu çocuk her köpek gördüğünde korkmaya başlayabilir, o sokaktan bir daha geçmek istemeyebilir hatta annesinin yanından hiç ayrılamayabilir.

Çocuklar bir olay yaşadığında beynin sağ ve sol lobları arasındaki iletişim koparsa, birbirlerine mesajlarını iletemezlerse akış bozulur, tıpkı bir düğüm gibi o olay orada kalır. Ve onu bir sürü alanda etkilemeye başlar. Bu nedenle o olayla ilgili mesaj alışverişinin sağlanması ve 2 lob arasındaki ilişkinin kurulması yola rahat devam etmelerini sağlar. Bu geçiş için EMDR’dan destek alırız. EMDR o çocuğun korku duyduğu anda yaşanmayan geçişi, üstünden zaman geçse bile telafi etmemizi sağlar.

ÇOCUKLARLA EMDR ÇALIŞIRKEN ANILAR EN DEĞERLİ MALZEMEMİZ

Çocuklarla EMDR çalışırken onların biriktirdiği anılar bizim en önemli malzemelerimiz olur. Onlarla beraber o anıya geri gideriz. Köprüdeki iletişimi sağlayarak o an lobların birbirinden alamadığı yardımı ağlamasını sağlarız. Resimler, hayaller, hikayeler de bize bu süreçte eşlik eder.

False