Çocuklarınızı kahraman gibi yetiştirin

Aileler olarak çocuklarımızı hayatları boyunca iyi ve güçlü karakterlere sahip, topluma karşı duyarlı bireyler olmaları için onlara elimizden gelen en iyi eğitimi vermeye çalışıyoruz. Doğru olanda bu tabii ki. Peki, buna artı bir değer daha ekleyerek, çocuklarımızın topluma karşı duyarlı bireyler olmasını sağlarken aynı zamanda neden yaşadıkları dünyalarında kendilerini birer kahraman gibi hissetmelerini sağlamıyoruz?

Haberin Devamı

Hepimizin bildiği gibi dünyanın çevresel ekolojik dengesi gün geçtikçe olumsuz yönde değişime uğruyor. Sorumsuz tüketim çılgınlığı küreselde büyük yankı uyandıran "İklim Değişikliği" sorunsalının etkilerini bizlere her gün hatırlatıyor. Bu sorunsala karşı devletler ve hizmet ve üretim endüstrisi çeşitli aksiyonlar alıyor. Fakat bu sorunsala karşı toplumların kitlesel olarak ortak bir "Çevre Bilinciyle" hareket etmemesi ne yazık ki devletlerin ve endüstrilerin almış olduğu aksiyonları istenilen seviyede çözüm yeterliliğine ulaştırmıyor. İşte tam olarak bu noktada daha yaşanılabilir bir dünya için ve çocuklarımızın geleceğini garanti altına almak adına toplumun en küçük yapı taşlarını oluşturan ailelere büyük iş düşüyor.

PEKİ NASIL MI?

Bugüne kadar ben dahil birçok çevre uzmanınında dediği gibi çevre bilinci de diğer toplumsal bilinçler gibi ailede başlıyor. Çocuklarımızı, daha temiz bir dünyada kendi geleceklerini farkındalıklarıyla inşa etmeleri için dünyaya karşı sorumlulukları olduğu bilinciyle birer birey olarak yetiştirmek gerekiyor. Fakat unutmamamız gereken önemli noktalardan bir tanesi de çocuklarımızın henüz oyun çağında oldukları ve uçsuz bucaksız bir hayal güçlerinin olduğu. Aslında bu durum onlarda bu bilinci oluşturmamız için bizlere kolaylık sağlıyor. 

Haberin Devamı

Şöyle düşünün mesela; evinizde çocuğunuza çok küçük sorumluluklar veriyorsunuz. Bu sorumluluklar, kimsenin olmadığı bir odada yanan ışığı söndürmek, boşa akan bir musluğun kapatılmasını sağlamak, tabaklarında kalan fazla yemeklerini hayvan dostlarımız ile paylaşma isteklerinde bulunmalarını sağlamak ya da resim yaptıktan sonra kullanmadıkları kağıtları tekrar kullanabilecekleri türden sorumluluklar olsun. Her bir sorumluluğu yerine getirdiklerinde ise onlara bu sayede dünyada birden fazla insanı ve hayvanı susuzluktan kurtardıklarını, bir ağacın yok olmasını engellediklerini ve onlara bu sayede birer kahraman olduklarını söyleyin. Hangi çocuk kahraman olmak istemez ki … Emin olun bu kahramanlıklarını okuldaki arkadaşlarıylada paylaşacaklar ve biz aileler yeni kahramanların oluşmasını da sağlamış olacağız. Ve bu sayede gelecekte çocuklarımızın yöneteceği bu dünya siz kahraman yetiştiren aileler sayesinde daha temiz bir dünya olacak. 

Yazarın Tüm Yazıları