Kevser Orak
Kevser Orak
Kevser Orak

Çocuklarınızı eğitirken bu 7 hatayı sakın yapmayın!

Başkalarıyla kıyaslamayın, arkadaşlarının yanında onu eleştirmeyin.

Haberin Devamı

Çocuk eğitiminde özellikle ilk yıllar, kişilik gelişimi bakımından büyük önem taşıdığı için yapılan çok basit hatalar bile, yaşam boyu bireyin hayatını olumsuz etkiler. Çocukların eğitim sürecinde sıkça yapılan hataları Psikoterapist - Çift, Evlilik ve Aile Terapisti Kevser Orak sıraladı.

1. BAŞKA ÇOCUKLARLA KIYASLAMAK: Aileler sıklıkla çocuklarını başka çocuklarla kıyaslar. Bu durum çocuğu mutsuz eder, kendini değersiz ve önemsiz hissettirir, güven duygusuna zarar verir, çocuğun kaygı ve stresini artırır. Çocuğun kıyaslandığı kişiyle yarışabilmesi çoğu zaman mümkün değildir. Böyle olunca da yarışı baştan bırakır ve “Ben başaramam” düşüncesini kafasına yerleştirir.

2. BİR DEDİĞİNİ İKİ ETMEMEK: Bazı ailelerde kural, disiplin yoktur ve çocuğun her dediği yapılır. Çocuk o evin prensi veya prensesi olmuştur. Bencilce tavırlar sergiler. Sorumluluk almak ona çok zor gelir çünkü her şeyi ayağına gelmiştir. Arkadaş edinmekte zorlanır. Çünkü paylaşmayı bilmez. Her istediğine sahip olan çocuk kendisine bir yaşam amacı belirleyemez, mutsuz ve doyumsuz olur. Ayrıca disiplin duygusuna sahip olamadığından kuralların olduğu yerde kendisini rahatsız hisseder, kurallara uymakta problem yaşar.

Haberin Devamı

Çocuklarınızı eğitirken bu 7 hatayı sakın yapmayın

3. BAŞKALARININ YANINDA ELEŞTİRMEK: Bir yetişkin olarak bir düşünün bakalım; eşiniz sizinle ilgili hoşnut olmadığı şeyleri kalabalık ortamlarda sesli olarak dile getirse ne hissederdiniz? İşte böyle davrandığınızda çocuğunuz tam da bunu hissediyor. Çocuğunuzu sürekli olarak eleştirmekten, onun hatalarını, kusurlarını aramaktan ve bunu sık sık dile getirmekten vazgeçmelisiniz. Çocuklarımıza hata yapma fırsatı vermeli, gerekli gördüğünüz yerde ona rehberlik etmelisiniz. Bu, onlar için en sağlıklı doğruyu bulma biçimidir. Hatalarını görmezden gelerek, doğru yaptıklarını ise pekiştirerek olumlu anlamda davranış değişikliği sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

4. SÖZ VERİP SÖZÜNÜ TUTMAMAK: Çocuklar davranışlarının büyük çoğunluğunu anne babayı model alarak edinir. Ebeveyn çocuğa küçük yalanlar söylemekte sakınca görmüyor, o anı kurtarmak adına bazı sözler verip sonra bu vaatleri yerine getirmiyorsa çocuğun öğrendiği şudur: “Her söz yerine getirilmeyebilir, o zaman benim de anne ve babama ya da diğer insanlara vereceğim sözleri yerine getirmeme gerek yoktur.” Çocuklarınıza nasıl davranmaları gerektiğini söylemek onların davranış değişikliğinde hiçbir işinize yaramaz, eğer ki o davranışları siz yapmıyor iseniz…

5. SÖYLENENLERİ YAPMAMAK: Yukarıda da bahsedildiği gibi, çocuklarda istenilen davranış değişikliğinin birinci koşulu, o davranışları ailelerin de yapıyor olmasıdır.

Haberin Devamı

Çocuklarınızı eğitirken bu 7 hatayı sakın yapmayın

6. SORULARINA CEVAP VERMEMEK: Bir rehberle birlikte hiç bilmediğiniz ve içi daha önce hiç görmediğiniz detaylarla dolu bir şehre gittiğinizi hayal edin. O şehirdeki her şeyi incelemek, mümkünse dokunmak istemez misiniz? Muhtemelen yanınızdaki rehberi de sorularınızla bunaltacaksınızdır. İşte çocukların durumu da aynen böyledir. Onların keşfetmeleri gereken koca bir dünya vardır ve dolayısıyla işleri çoktur. Bu aşamada bizim ebeveyn olarak görevimiz onlara iyi bir rehberlik edebilmektir. Onların bu keşfetme yolculuğunda ellerinden tutmalı, belki bizim de bilmediğimiz pek çok şeyi onlarla birlikte öğrenmenin tadını çıkarmalıyız.

7. ONA ÖZEL ZAMAN AYIRMAMAK: Günümüzde kadınların çalışma hayatında fazlaca yer edinmesi, her iki eşin yoğun çalışmasına, dolayısıyla “zamansızlık” problemine yol açar. Koşturma içerisinde çocuklarımıza “Ödevlerini yaptın mı?”, “Dişlerini fırçalamayı unutma” , “Erken yat, sabah kalkamayacaksın” gibi talimatlar vererek onlarla ilgilendiğimizi düşünmekteyiz. Oysa çocuğumuzun ihtiyacı olan şey, gün içerisinde kısa da olsa ona ayıracağımız bir zamandır. Belki sohbet ederek, duygularına, gün içerisinde neler yaptığına yönelik konuşarak, belki oyun oynayarak, belki birlikte pasta-börek gibi şeyler yaparak, resim çizerek çocuğumuzla kaliteli zaman geçirmiş oluruz.

Haberin Devamı

Çocuğunuz ile geçirdiğiniz vakit onun öz güven gelişimi açısından çok önemlidir. Çünkü vakit ayırmanız ona verdiğiniz değeri gösterir. Bilinç dışına ‘’Ben sana değer veriyorum çünkü vakit ayırıyorum’’ mesajı verilir. Ayıracağınız vakit, çocuğunuzun mutlu olmasını sağlayacak ve onun normal psikolojik gelişimine katkıda bulunacaktır.

[fotogaleri=85]