Gülin Kayalı
Gülin Kayalı
Gülin Kayalı

Resim yapma kabiliyeti olan çocuğa nasıl yaklaşılmalı?

Çocuğun zeka gelişimini anlamada bitmiş bir resim değil, o resmi bitirene kadar izlediği yollar ve etrafıyla paylaştıkları önemlidir.

Haberin Devamı

Anne baba, okul öncesi dönemde resim yapmanın çocuğu için önemli bir ifade biçimi olduğunu anlayınca şu soru üzerinde durmalıdır.

Biz ne yapabiliriz?

Bazı çocuklar, diğerlerinden daha güzel resim yaparlar. Bu durum tek başına o çocuğun yaşıtlarından ileri olduğunun göstergesi değildir. Gelişim dönemi için olumlu bir fikir verir. Çünkü resim yapmada görülen gelişme ile genel zeka gelişimi arasında yakın bir ilişki vardır. Resimdeki her başarılı aşama, çocuğun toplumsal olgunluğa erişmesinin de işaretidir.

Çocuğun resim gelişimine bakılarak öğretim süresince seyreden ruhsal gelişimi de değerlendirilir. Bizim okulöncesi çocuklarda gözlemlediğimiz ve önemsediğimiz de, yapılan resmin güzelliğinden çok çocuğun resim yaparken sorunlara nasıl yaklaştığıdır.

Haberin Devamı

Çocuğun zeka gelişimini anlamada bitmiş bir resim değil, o resmi bitirene kadar izlediği yollar ve etrafıyla paylaştıkları önemlidir.

Yetişkinler, çocukların resim yapma olayını nasıl motive eder ve nasıl yaklaşabilir? En önemli ilke gelecekteki sanatçının (!) işine karışmamaktadır.

Resim yapma kabiliyeti olan çocuğa nasıl yaklaşılmalı

Yetişkin için yönlendirici ipuçları çocuk için yararlı olacaktır.

  • Çocuğun yaptığı resmi anlatmasına fırsat tanıyın. Resimdeki figürleri tek tek gösterip bu ne, ne çizdin yerine "bu resmi bana anlatır mısın?" sorusu kullanılmalıdır.
  • Çocukların bazen çizdiklerinden daha fazlasını anlattığını görürsünüz. Bu durumda şu yorumu yapmak mümkündür; ya çizdiklerinin fazlası aklındadır ya da yapmak istedikleriyle yapabildikleri arasındaki fark onu rahatsız etmiştir. Bu nedenle çocuğun resmini anlatması çocuğun rahatlamasını sağlayacaktır.
  • Sorunları kendi başına çözmesini sağlayın. Resim çizerken düştüğü güçlüklerde sizden yardım isteyerek çizmenizi isteyebilir. O zaman resmin ona ait olduğunu ve çizilen şeylerin kusursuz olması gerekmediğini anlatmaya çalışın.
  • Oyun ve yeni figürleri deneme ortamı yaratın.
  • Erişebileceği yerde bolca malzeme bulundurun. Böylece düşüncelerinin ya da sıkıntılarını kolayca aktararak rahatladığı, yaratıcı çabalarını kullanarak keyif aldığı sanat çalışmalarını sürdürebileceği ortam hazırlanmış olur.
  • Gerekli olduğu zamanlarda dolaylı olarak fikirler verin. “Karın yağışı ne kadar güzel değil mi?” “Belki resim yapmak istersin…” gibi.
  • Konu ilgisini çekmemişse zorlanmamalı, seçim kendisine bırakılmalıdır.
  • Çocuğunuzda resim yapma davranışı ve resimlerini size anlatması zevk haline geldikten sonra memnuniyetinizi siz de dile getirin.
  • Çocuk resmi belli bir gelişim gösterir. İlk olarak karalamalarla başlar. Karalanmış olarak gördüğünüz resmi "bu ne biçim araba, sen karalamışsın" gibi sözlerle değerlendirmeyin. Onun istediğini arttırıcı sözlerle teşvik edin.

Sonuç olarak, iyi ve doğru yola yöneltilmiş bir çocuğun yaratıcı resim gelişiminin en sadeden en güç anlatıma dek gidişini izlerken çocuğun her alanda gelişimini de izlemiş oluruz.

Ve bu sürece tanıklık etmek, katkıda bulunmak anne baba için tarifsiz bir mutluluk kaynağıdır…