Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan

Çocukları bu hamurdan uzak tutun!

Çocukların oyun oynamak için kırtasiyelerden satın aldığı yarı akışkan slime isimli oyuncakta uyuşturucu hammaddeleri olduğu ortaya çıktı. Dermatoloji Uzm. Dr. Emine Özge Ayabakan, slime oyun hamurunun çocuk sağlığına etkilerini anlattı.

Haberin Devamı

Zıp zıp hamuru olarak da bilinen evde hazırlanan Slime hamurları, kimsayal içerikleri nedeni ile özellikle alerjik yapılı çocuklarda deri, solunum sistemi ve diğer organlara sayısız zararları bulunmaktadır. Slime olarak isimlendirilen bu kimyasal içerikli hamurda boraks (suda ve sıcakta çözünen, yoğunlaşmış bir borik asitten türeyen sodyum tuzu), çeşitli boraks içerikli deterjan, yumuşatıcı ve zamk, tutkal dediğimiz uçucu özellikte yapıştırıcılar bulunmaktdır. Farkında olmadan bu kimyasal karışımlarla temas eden ve koklayan çocuklarda, başta deride , sinir sistemi dahil tüm organlara sayısız hasarlar oluşturabilir.

Çocukları bu hamurdan uzak tutun

Haberin Devamı

DERİDE EGZAMAYA, KARACİĞERDE CİDDİ HASARA YOL AÇABİLİR!

Boraks kullanımı sonucu deride dökülme, kaşıntı, egzAma, karaciğerde ve merkezi sinir sisteminde ciddi olabilecek hasarlar meydana gelebilmektedir. Amerika da kullanımı yasak olan bu kimyasalı içeren deterjan ve yumuşatıcılarla yoğun temasın bilhassa çocuklarda engel olunması gerekir. Özellikle bu kimyasal hamurun küçük çocuklar tarafından ağız yolu ile alımı insan sağlığı için son derece tehlikeli bir durumdur. Ölüme sebebiyet verebilme ihtimali vardır.

Slime hamurunun içeriğine yoğun olarak katılan yapıştırıcı tutkal çeşitleri de alerjik cilt hastalıkları, bağımlılık yapıcı, kan ve sinir hücrelerinde zehirli etkileri bilimsel olarak ispatlanmıştır.

 Çocukları bu hamurdan uzak tutun 

Boraks, tutkal ile hazırlanan bu hamurun içine ayrıca sim, oje, traş köpüğü ve parfüm katılmaktadır. Yapıştırıcılar marketlerden , boraks ise aktarlardan rahatlıkla temin edilebilmektedir. Bu maddelerin uzun süreli drekt teması çok tehlikelidir. Alerjik ,toksik, zehirli etkileri, bağımlılık yapıcı etkileri nedeniyle ebeveynlerin çok dikkatli olması, uyarılması, çocuklarda temasın kesinlikle yasaklanması, gerekir.