GeriÇocuk Sağlığı Çocukları bekleyen gizli tehlike: Rota virüsü
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocukları bekleyen gizli tehlike: Rota virüsü

Çocukları bekleyen gizli tehlike: Rota virüsü

Kış aylarında çocuklarda görülen rota virüsü, anne babaların korkulu rüyası olarak karşımıza çıkıyor. Aşırı kusma, ishal ve halsizlik gibi belirtilerle çocukların hayatını kâbusa çeviriyor. Peki, rota virüsü nasıl bulaşıyor? Rota virüsünden korunmak yolları neler? Detayları uzmanlardan öğrenelim.

Rota virüsü, ağır su kaybına (dehidratasyon) sebep olan ağır ishalin en sık nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Suat Erkmen, rota virüsünün belirtileri ve nasıl bulaştığı konusunda bilgi veriyor.

ROTA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Rota ishalleri; tipik olarak aniden ateş, kusma, ishal ile başlar. Bunların bir kısmı kendiliğinden düzelirken, 3 aydan sonraki enfeksiyonların bir kısmı ölüme kadar gidebilen tablolar gösterebilir. Spesifik bir tedavisi yoktur, destek tedavisi ve komplikasyon tedavisi önemlidir.

ROTA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?

Rota virüsü, hava yolu veya temas ile bulaşabilir. Esas bulaşma yolu uygunsuz hijyenik şartlar ve fekal-oral (ağız dışkı) yoludur.

Hayvanlardan insana bulaşma söz konusu değildir sadece insanlar birbirine bulaştırabilir. Rota virüsü, ellerde birkaç gün canlı kalabilir, o bakımdan hijyen yani ellerin sık ve usulüne uygun yıkanması çok önemlidir. Rota virüsü ishalleri, 3-24 ay arası bebeklerde ağır seyreder.

Çocukları bekleyen gizli tehlike: Rota virüsü

ROTA VİRÜSÜNDEN KORUNMA YOLLARI

“Genellikle kış mevsiminde gelişen ve akut ishalin başlıca sorumlusu olan rota virüsü enfeksiyonu çocuklarda oldukça sık görülüyor. Dünyada 5-6 yaş altındaki tüm çocuklar en az bir kez rota virüsü enfeksiyonu geçiriyor. Yapılan çalışmalara göre; ülkemizde 5 yaş altı çocuklarda görülen ishallerin yüzde 30-50'sinden rota virüsü sorumlu oluyor. Yine rota virüsünün neden olduğu enfeksiyona yakalanan her 65 çocuktan birinin hastaneye yattığı ve her 293 çocuktan birinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Altay Yücel, rota virüsü enfeksiyonunda ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle sıralıyor:

* Rota virüsü tedavisinde en önemli nokta, kaybedilen sıvının yerine konması. Bu nedenle çocuğunuzun bol bol sıvı almasına özen gösterin.

* Evinizde tüm yüzeyleri sık sık sabun ve suyla temizleyin. Çocuğunuzun elini sık sık, en az 20 saniye yıkayın.

* İshali azaltan bir diyet uygulayın. Örneğin, patates-havuç-pirinçli gıdalar, yoğurt ve muz yedirin. İshali arttıran, yağlı-şekerli gıdalar, süt ve yumurtayı azaltın.

* Bebeğiniz devam sütü alıyorsa, ishal maması denilen özel devam sütü kullanabilirsiniz.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

ÇOCUK SAĞLIĞINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER VE DETAYLI BİLGİLER ÇOCUK HASTALIKLARI REHBERİNDE!

Çocukları bekleyen gizli tehlike: Rota virüsü

False