GeriÇocuk Sağlığı Çocuklardaki bazı karın ağrıları apandisit habercisi!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklardaki bazı karın ağrıları apandisit habercisi!

Çocuklardaki bazı karın ağrıları apandisit habercisi!

Başlangıç aşamasında çok tipik bulgular vermeden ilerleyebilir.

Her karın ağrısının apandisit belirtisi olmayabileceği uyarısında bulunan Dr. Sarımurat, “Çocuklardaki karın ağrısı cerrahi sebepler dışında birçok nedenle görülür. İshal, kabızlık ve hatta orta kulak iltihabı bile karındaki lenf bezlerini şişirip, karın ağrısına neden olabilir. Bu nedenle her karın ağrısı apandisit olarak değerlendirilmemelidir” dedi.

BULGU VERMEDEN İLERLEYEBİLİR

Ağrının süresi ile başlama yerinin teşhis konusunda yol gösterici olduğunu dile getiren Sarımurat, “Ancak apandisit başlangıç aşamasında çok tipik bulgular vermeden ilerleyebilir. Yeni başlamış bir tabloda apandisiti tanımak sıkıntılı olabilmektedir. Bu nedenle çocuğun hastanede bir süre gözetim altında tutulması ve gerekli tetkiklerin yapılması çok önemlidir. Apandisit ilk yaşlarda çok sık görülmez, daha sonra giderek artar. Genellikle okul döneminden ergenliğe kadar olan süreçte fazla rastlanmaktadır. Apandisitin çocuklar arasında yaygın olması, onların enfeksiyonlara daha yatkın olmalarına bağlanılıyor" diye konuştu.

Çocuklardaki bazı karın ağrıları apandisit habercisi

ÇEKİRDEKLİ GIDALARA DİKKAT!

Apandisitin beslenmeyle doğrudan bir bağlantısı bulunmadığına işaret eden Dr. Sarımurat, “Ancak küçük çocuklara çekirdekli gıdalar verilirken dikkatli olunmalıdır. Örneğin basit bir limon çekirdeği bile deliği tıkayabilir ve apandisit gelişebilir. Ayrıca çekirdek ya da başka bir faktör olmaksızın, vücudun kendi yaptığı 'fekalit' adı verilen taşlaşmış dışkı da deliği tıkayabilir ve apandisit patlayabilir” uyarısında bulundu.

Çocuklardaki bazı karın ağrıları apandisit habercisi

APANDİSİTİN PATLAMASI DURUMUNDA…

Çocukların doktora gitmekten korktuğu için çoğu zaman belirtileri saklayabileceğine dikkat çeken Sarımurat, şunları söyledi: “Apandisit ağrısını gizlemek çok da mümkün değildir. Özellikle cerrahi müdahale gerektiren bir tabloda; çocuk halsizleşir, yürümesinde sıkıntı olur, beslenemez ve kusar. Apandisit patlaması bir risktir, bu hastalığın daha da ilerlediğini gösterir. Ancak patladığı zaman da hasta kaybedilmez. Mümkün olduğunca en kısa sürede hastaneye gidilmelidir. Eğer apandisit patlamış ise apandisit çıkarılır, karın içi yıkanır ve antibiyotik tedavisi verilir. Böyle bir tabloda hastanede kalış süresi doğal olarak uzayacaktır.”

Çocuklardaki bazı karın ağrıları apandisit habercisi

ÇOCUKLAR KISA SÜREDE AYAĞA KALKIYOR

Dr. Sarımurat yapılması gereken apandisit ameliyatı ise açık ve laparoskopik olarak iki şekilde gerçekleştirildiğini söyledi. Bu ameliyatların hangisinin tercih edileceği çocuğun yaşı ve ek bir hastalığı olup olmadığına göre değiştiğine hatırlatan Sarımurat, “Laparoskopik cerrahide, karında 3-4 tane yerde, yaklaşık 1 cm civarında kesiler açılarak ameliyat gerçekleştirilir. Açık ameliyatta da artık yaklaşık 3-4 cm’lik bir kesi ile apandisit ameliyatını yapmak mümkündür.” dedi. Sarımurat laparoskopik cerrahi ile çocukların kısa sürede ayağa kalkabildiği sözlerine ekledi.

APANDİSİTİN DİĞER BELİRTİLERİ

Sağ karın kısmında giderek artan ağrı (sağ bölgedeki ağrı genellikle kalça kemiğinin hemen üst kısmına denk gelmektedir), mide bulantısı, ağrılar başladıktan hemen sonra kusma, karın bölgesinin şişmesi, gazla birlikte görülen kabızlık ya da ishal, gaz çıkarmakta zorlanma, ateş, rektum bölgesinde ağrı, ağrılı idrara çıkma.

CİHAN

False