GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda yaz kıyafeti seçimine dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda yaz kıyafeti seçimine dikkat!

Çocuklarda yaz kıyafeti seçimine dikkat!

Kıyafetlerin üretiminde kullanılan boyalar çocukların sağlığını etkileyebilir.

Uzmanlar, çocuklara yaz kıyafeti alımında kanserojen maddelere karşı dikkatli olunması gerektiğini işaret ederek anne-babaları kıyafet seçimi konusunda uyarıyor. Gömlek ve tişörtlerden terleme yoluyla insan vücuduna geçen söz konusu boyalar, insan DNA’sı üzerinde etkili olarak kanseri de tetikleyebiliyor.

Uzmanlar, yaz aylarında ve önümüzdeki eğitim öğretim dönemi için okul kıyafeti almak isteyen velileri kumaş seçimi konusunda uyarıyor. Masum gibi görünen kıyafet alımında dikkatli olunması gerektiğini ifade eden uzmanlar, iç piyasada satılan tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılan boya ve kimyasalların çocukların sağlığını etkilediğini belirtiyor. Kıyafetlerde kullanılan kanserojen etkili azo boyar maddeler, alerjik kumaş boyaları ve kumaşın terbiyesi ya da son işlem sırasında kullanılan ağır metal içeriyor.

Uzman Dr. Fatih Kolbay, ilk ve ortaöğretim çağındaki öğrencilerin giyiminin bu yıldan itibaren daha bir önem kazandığının altını çiziyor. Tek tip standart öğrenci üniformasının çağdaş olmadığı gerekçesiyle Milli Eğitim tarafından terk edilmesiyle, okullarda giyim tercihleri tamamen veli ve öğrenci arzusuna bırakılmış olduğunu belirten Kolbay: “Bu durum, sağlıklı öğrenci giyimi konusunda halkımızın ne derece bilinçli ve bilgili olduğunu ortaya çıkaracak bir turnusol kağıdıdır. Çünkü, ülkemizdeki iklim koşulları coğrafya farklılığına göre büyük oranda değişiklik arz ediyor” dedi.

Yazın çocuklara ince ve pamuklu penyeler giydirilmeli

Kolbay; “Yaz mevsiminde ince pamuklu penyelerin tercih edilmesi, sağlık açısından önemlidir. Sentetik naylon karışımlı giysiler ise sıcak geçen günlerde terlemeye neden olur. Bu nedenle öğrencilerimizde, terlemeye bağlı kaşıntılı cilt rahatsızlıkları ve alerjik döküntüler bu mevsimlerde çok görülmektedir. Sıcak geçen havalara, hijyenik olmayan bilinçsiz giyim tercihleri eklendiğinde, rahatsızlıklar daha da artmaktadır. Fazla güneş alan bölgelerde renk tercihleri de fazlasıyla önemlidir. Aşırı ışığı yansıtan açık pastel renkli elbiselerin giyilmesi çocuklarımızın sağlığı açısından her zaman daha faydalıdır. Renk ve kumaş beğenilerinin moda düşüncesiyle öğrenci sağlığını ikinci plana itmesine izin verilmemelidir” dedi.

Okul kıyafetlerinde hangi kumaşlar tercih edilmeli?

Okul giyimi için seçilen kumaşlarda kullanılan sentetik polyester karışımının görünüşte dayanıklılık, şekil ve kaliteyi artırdığını belirten Kolbay sözlerine şöyle devam etti: “Kimyasal polyester içeriği % 15'i asla geçmemelidir. Bu oran üzerinde çocuklarımızın cilt sağlığı ve hijyeni bozulmaktadır. Ayrıca hem uzun süre oturan, hem de hareketli olan okul çağı çocuklarımızın giyiminde, esnek likra katkısı, yüksek maliyeti nedeniyle terk edilmekte veya oldukça düşük tutulmaktadır. Oysa likra katkılı okul giysilerinde bu oran mutlaka % 15 veya üzerinde olmalıdır. İdeal olarak, okul giyimi için kullanılacak kumaşlarda pamuk içeriği en az % 75 ve üzeri, esnek likra katkısı % 20 civarı ve sentetik polyester % 5 veya daha altında olmalıdır” dedi.

False