GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda yanık varsa ne yapmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda yanık varsa ne yapmalı?

Çocuklarda yanık varsa ne yapmalı?

Yanık olan bölgeye soğuk su...

Çocuklarda yanıklar en fazla sıcak cisimlerin cilde temasıyla yaşanıyor ve cildi yakan etkenin sıcaklığı ile temas süresi, oluşan yanığın ciddiyetini belirliyor. Çocuk Doktoru Erhan Ateş, yanık durumlarında neler yapılması gerektiğini bakın nasıl anlattı.

Yanığın Dereceleri

Yanığa yol açan etkenin sıcaklığı 45 C altında ise cilt hücrelerinde yaygın hasar oluşmaz. Isı 50 C’inin üstüne çıktığında ise cilt hücrelerindeki proteinler bozulmaya başlar.

Ciltte oluşan yanığı, ortaya çıkan belirtilere göre sınıflandırmak gerekir. Birinci derece yanıkta yanan yer kızarır ve hassaslaşır. Cildin alt tabakasının da etkilendiği ikinci derece yanıklarda yanık bölgesi su da toplar.

Kıl kökleri ve ter bezleri gibi cilt alt dokularının da yandığı üçüncü derece yanıklarda ise yanık bölgesindeki sinirler hiçbir uyarıya tepki veremez hale gelirler. Tüm yanıklar şiddetli ağrılara yol açar. Birinci ve ikinci derece yanıklarda yanan cilt bölgesi dokunulmaya karşı aşırı hassasken üçüncü derece yanıkta yanan bölge duyarsızlaşır.

Soğuk Su İlk Müdahale Olmalı

Çocukta ciltte yanık olduğunda yanık bölge hemen soğuk su altında tutulmalıdır. Soğuk uygulamanın etkisiyle yanan dokudaki kızarıklık ve şişlik azalır. Dokunun temiz suyla ve hatta mümkünse binde 9 oranında sodyum içeren fizyolojik serumla yıkanması, hasarlı dokuda daha sonra bir enfeksiyon gelişmesi ihtimalini azaltır.

Yanığı olan çocuğa fitil ya da şurup şeklinde ağrı kesici verilmesi ihmal edilmemelidir. Yanığın üzerine herhangi bir krem ya da sıvı sürülmemelidir. En yakın sağlık kuruluşuna gidilerek yanığın bakımı ve pansumanı yaptırılmalıdır. Özellikle su toplayan yanıklarda pansuman yapılmazsa ileride kalıcı izler kalabilir.

Pansumanlara, hekimin enfeksiyon gelişimini engellemek için önereceği kremlerin de kullanımıyla birlikte devam edilmelidir. El, yüz ve genital bölge yanıkları olan hastalar, muhakkak ihtisaslaşmış bir yanık tedavi merkezinde izlenmelidir.

ÇOCUKLARI EVDE BEKLEYEN TEHLİKELER

False