GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda verem tanı ve tedavisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda verem tanı ve tedavisi

Çocuklarda verem tanı ve tedavisi

Verem aşısı kimlere yapılmamalı?

VEREM NEDİR?

“Mycobacterium tuberculozis”in neden olduğu çoğunlukla akciğeri tutan sinsi bir enfeksiyondur. Günümüzde halen kötü yaşam koşulları olan, bağışıklığı düşük evsiz insanlarda görülebilen ölümcül bir hastalıktır.

NASIL BULAŞIR?

Etken insana havayolu ile bulaşır, hasta kişinin öksürmesi, aksırması ve hatta nefes alması ile kapalı ortamda solunum yolu ile sağlam insana bulaşır.

Çocuklarda verem tanı ve tedavisi

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalık yavaş seyirlidir. Uzun süren halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi gibi yakınmalar ile kendini belli eder. Zamanla öksürük ve balgam eşlik eder.

Çocuklarda verem tanı ve tedavisi

NASIL KORUNULUR?

Hasta kişilerden etkenlerinin sağlam kişilere bulaşmasının engellenmesi, yaşam alanlarının düzenlenmesi (kalabalık, havasız enfekte ortamların oluşmasının engellenmesi). Hasta kişiyle temas olması halinde koruyucu ilaç kullanılması.

Çocuklarda verem tanı ve tedavisi

BCG AŞISI (BACİLLE CALMETTE-GUERİN)

Zayıflatılmış Mycobacterium bovis etkeninden (sığır suşu) hazırlanır. Ülkemizde 2. ayını tamamlamış çocuklara sol koldan deri içine 0,5 ml uygulanır. Zaman içinde yara olup iz kalması beklenir bu şekilde aşının etkin olduğu kabul edilir. 3 aylıktan büyük çocuklara aşı PPD sonrası yapılır. PPD etkenin kişiyle temasını teyit eden bir deri testidir. Pozitif olması hastalık anlamına gelmez.

AŞI KİMLERE YAPILMAMALIDIR?

Canlı aşıların yapılmaması gereken durumlarda (bağışıklık sistemi zayıf olan, steroid tedavisi alan, ciddi alerjik rekasiyonu olan, ciddi yanık ve ağır hastalık durumlarında) aşı yapılmamalıdır.

İSTENMEYEN ETKİLER NELERDİR?

Hafif ateş ve alerjik reaksiyon görülebilir.

False