GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda uyku bozuklukları neden olur?Uyku düzeni nasıl oluşturulur?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda uyku bozuklukları neden olur?Uyku düzeni nasıl oluşturulur?

Çocuklarda uyku bozuklukları neden olur?Uyku düzeni nasıl oluşturulur?

Çocuklar ve gençler gece başına en az dokuz saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Uyku sorunları ve uykusuzluk çocuğun gelişimine, öğrenmesine ve sosyal ilişkilerine olumsuz etkileri olabilir. Çocuk Nöroloji Uzmanı - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doç. Dr. Ebru Kolsal, çocuklarda uyku bozukluklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

ÇOCUKLARDA UYKU BOZUKLUKLARI NEDENLERİ

Çocuklarda uyku bozukluklarının olası sebepleri arasında kazalar ve yaralanmalar, davranış problemleri, ruh hali sorunları, hafıza-konsantrasyon- öğrenme problemleri, performans problemleri, daha yavaş reaksiyon süreleri, aşırı yeme vs. gibi faktörler yer alabilir.

Çocuklarda uyku bozuklukları neden olurUyku düzeni nasıl oluşturulur

ÇOCUKLARDA UYKU BOZUKLUKLARI BELİRTİLERİ

Çocuğunuzda aşırı horlama, uyku esnasında nefes alıp vermede uzun süreli ya da düzensiz duraklamalar, uykuya dalmakta zorlanma, gece uykusuzluk hali, gün içinde uykululuk hali, gündüz enerji düşüklüğü ve halsizlik, uykusuzluk ve kabus görme gibi sorunlar varsa mutlaka bir uzmana gidilmelidir.

ÇOCUKLARDA UYKU BOZUKLUKLARININ OLUMSUZ ETKİLERİ NELERDİR?

Uyku bozuklukları çocukluk ve ergenlikte sık görülür; nörobilişsel ve psikososyal bozukluklarla ilişkilidir. Bebeklerde, çocuklarda ve ergenlerde uyku sorunları çok çeşitli şekillerde bulunur ve genellikle günlük hayatın işleyişinde önemli bozulmalara neden olur.

Uyuma zorlukları ve gece vakti sık sık uyanma, bebeklik döneminde ve erken çocukluk döneminde baskın olma eğilimindeyken, ergenlikte yetersiz uyku düzeni veya sirkadiyen ritim bozuklukları nedeniyle daha belirgin olma eğilimi vardır. Çocuklarda ve ergenlerde spesifik uyku problemlerinin başlaması, obezite, astım, depresyon, anksiyete gibi psikolojik problemler nedeniyle de oluşabilir. Araştırmalar; çocuklarda ve ergenlerde kronik olarak uyku bozukluğu durumunun bilişsel işlevsellikte dikkat, öğrenme ve hafıza gibi sorunlara yol açabileceğini göstermektedir. Özellikle küçük çocuklarda pediatrik uyku problemleri için davranışsal müdahalelerin (örneğin ebeveyn eğitimi, uyuma zamanı rutinleri) klinik olarak önemli gelişmeler sağladığı görülmüştür.

 

Çocuklarda uyku bozuklukları neden olurUyku düzeni nasıl oluşturulur
 

ÇOCUĞUN UYKU DÜZENİNİ NASIL KORUNUR?

  • Her gece aynı saate yatağa yatırarak bir düzen oluşturulmalıdır. Benzer şekilde, uyanma süresi hafta içi ile hafta sonu arasında bir ila bir buçuk saat arasında değişmemelidir.
  • Çocuğa sıcak banyo yaptırmak veya hikaye okumak gibi rahatlatıcı bir uyku öncesi rutini oluşturulabilir.
  • Yatak odasındaki sıcaklığın uygun olduğundan ve yatak odasının uyku için uygun ışıkta olduğundan emin olunmalıdır.
  • Evdeki gürültü seviyesi düşük olmalıdır. Çocuklara yatmadan önce ağır yemekler vermekten kaçınılmalıdır. Akşam yemeğinden sonra oyun saatleri rahatlatıcı aktivitelerle geçirilmelidir, çünkü yatmadan önce yapılacak çok fazla aktivite çocukların uyanık kalmasına neden olabilir.
  • Çocuk uyurken televizyon, bilgisayar, cep telefonu, radyo veya müzik çalmamalıdır.
  • TV ve video oyunları yatmadan en az bir saat önce kapatılmalıdır.
  • Bebekler ve çocuklar yorgun göründüğünde ya da hala uyanık olduklarında ebeveynlerinin kollarında ya da başka bir odada uyuya kalmak yerine yatağa konulmalıdır.
  • Ebeveynler, uyumasını sağlamak için çocukla yatmaktan kaçınmalıdır. Bu ipuçları yardımcı olmazsa veya ek yardıma ihtiyaç olursa, çocuğun bir uzmana götürülmesi gerekir.

False