GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda su korkusunu yenmenin yolları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda su korkusunu yenmenin yolları

Çocuklarda su korkusunu yenmenin yolları

Çocukları denize ya da alıştırmadan önce bunları yapın!

Çocukta korkular (düşme korkusu hariç) sonradan gelişir. Bu korkuların gelişmesinde çevresel uyarıcılar ve etkileşim belirleyici rol oynamaktadır.

Çocuklarda su korkusu neden oluşur?

Sudan korku anne babanın ve diğer ebeveynlerin yanlış tutum ve yaklaşımlarından kaynaklanabileceği gibi çocuğun karşılaştığı herhangi bir durumdan kaynaklanabilir. Öncelikle çocuklar küçük mekanlarda banyo yaptırılmalı ve su nefes almalarını engelleyecek şekilde temas ettirilmemelidir. Yani su onların dış dünyayla ilişkilerini kesecek yoğunlukta ve güçlü olmamalı yavaş yavaş banyoya ve kapalı alana taşınmalıdır.

SU ALTINDAKİ MUTLU BEBEKLER (FOTO GALERİ)

Çocukları su korkusundan kurtarmanın yolları

Çocuklarda su korkusunu yenmenin yolları

Evde suyu ne kadar severse sevsin çocuk denizden korkabilir. Denizin sonunun görünmemesi onda korku oluşturabilir. Çocuğun öncelikle sahilde kumsalda vakit geçirerek alışmasına izin verilmeli direk suyun içerisine sokulmamalı, kendisini hazır hissetmesine dikkat edilmelidir. Havuzlarda önce seyretmesi, kenarda oynatılması sonra havuza alınmasına dikkat edilmelidir.

Su korkusu oluşmuş çocuklarda öncelikle suyun keyfini çıkaranlar seyrettirilmeli, sonra mümkünse o ortama yaklaştırılmalı, bunu yaparken yüzde yüz güvenebileceği bir ebeveynle tensel temas halinde olmalı, sonra kademe kademe suya yaklaştırılmalı, ve karşılaşabileceği durumlar anlatılarak uygulama yapılmalıdır. Bunları yaparken devamlı konuşmalı ve güven verilmeli ve kesinlikle zorlanmamalı, olumsuz bir deneyim yaşamaması için önlemler alınmalıdır.

Evde banyo nasıl yaptırılmalı?

Çocuklarda su korkusunu yenmenin yolları

Evde banyo için aynı şekilde öncelikle anneyle bağının kopmadığı hissettirilerek banyo yaptırılmalı, cinsel kimliğinin farkında olan çocuklar yavaş yavaş aynı cinsiyetteki ebeveynle banyoya girmeli belli bir süre, belli sınırlarda birlikte banyo yapmalı sonra kendilerine olanak tanınmalıdır. Bu süreçlerden geçerken acele edilmemeli ancak gereğinden fazla gecikmemeli ve aşırı koruyucu da olunmamalıdır. Çocuğa her aşamada güven telkin edilmeli ve başarı duygusu geliştirilmelidir.

Uzman Pedagog Sedat Demir 

False