Çocuklarda sık görülen beşinci hastalık nedir?

Parlak kırmızı yanaklar hastalığın ilk belirtisidir. Pediatride numaralandırılmış iki hastalıktan biri olan 5. hastalığın etkeni parvovirusb19 ‘dur. 5-15 yaşları arasındaki (okul yaşları) çocuklarda sık daha çok görülürler. Hafif bir virus hastalığıdır. En çok kış ve baharda görülür.

Haberin Devamı

Çocuklarda sık görülen beşinci hastalık nedir

BEŞİNCİ HASTALIK NEDİR?

Beşinci hastalığın en tipik özelliği, yanaklarda tokatlanmış yanak duyusu veren bir kızarıklık yapmasıdır. Öksürük, konuşma vb. damlacık yolu ile veya kan yolu ile yayılır. Çok kuvvetli bir bulaşıcılığı yoktur. Okul bulaşması azdır. Bir sınıfta ancak bir iki çocuk hastalığı kaparken, diğerleri sağlam kalırlar. Evde bile ancak aile bireylerinin %50’si hastalığı alır.

Döküntüler olana kadar bulaştırıcı olup, döküntülerle birlikte bulaşıcılık azalır. Mikrop alındıktan 21 gün sonra hastalık ortaya çıkar.
1799'da ilk bildirildiği zaman, ‘’nezlesiz kızamıkçık” olarak tarif edilmişse de sonradan bunun başka özgün bir hastalık olduğu anlaşılmıştır.

Çocuklarda sık görülen beşinci hastalık nedir

Hastalık belirtileri nelerdir?

  • Hafif kırgınlıkla başlar
  • Ateş nadiren olur
  • Burun tıkanması
  • Burun akması
  • Kas ağrıları olabilir

Parlak kırmızı yanaklar ilk belirtidir. Bu döküntüler kısa sürede sönmeye yüz tutar. Daha sonra veya aynı zamanda, vücutta da kırmızı lekeler belirir.

Bu da kısa sürede sönmeye eğilim gösterir. Vücuttaki döküntüler bazen çok uzun süre devam edebilir. Kaşıntı yapar. Sıcakta belirginleşip, soğukta sönme eğilim gösterir. Bazen bir ay kadar devamlı olabilir. Az da olsa ateş ve boğaz ağrısı yapabilir.

Tanı, görünümün değerlendirilmesi ile konur. Herhangi bir analize gerek yoktur. Kaşıntı gidericiler verilir. Başka ilaca gerek yoktur.

Yazarın Tüm Yazıları