Çocuklarda ortodontik tedaviye ne zaman başlanmalı?

Çocuğunuzun dişlerinde çapraşıklık varsa ya da alt üst çene ilişkisinde bir anormallik hissediyorsanız mutlaka bir diş hekimine başvurmalısınız. Uzman bir ortodontist uygun tedavi yöntemi ile iskeletsel ya da dişsel bozuklukları tedavi edebilir. Diş telleri çapraşık diş tedavisinde dişleri ve çeneyi ideal hizasına getirmek için uygulanan en etkili tedavi aracıdır. Günümüzde dişe yerleştirilen metal braketlerin yerine şeffaf braketler kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

EN ERKEN KAÇ YAŞINDA ORTODONTİK TEDAVİ UYGULANABİLİR?

Çocuklarda ortodontik tedaviye başlamak için belirli bir yaş yoktur. Tedavi planı bireysel ihtiyaçlara bağlı olacaktır. Örneğin, dudak damak yarığı olan çocuklar ilk dişleri çıkmadan önce ortodontik tedavi desteği alırlar. Alt çene ya da üst çene gelişiminde problem olan cocuklarda ortodontik tedavi ilkokul çağında başlamalıdır. İskeletsel problemi olmayan çocuklarda ortodontik tedaviye istenilen zamanda başlanabilir. Tüm süt dişlerini kaybetmemiş olsalar bile, tedaviye 6 veya 7 yaşından itibaren başlayabilirler.

Erken tedavinin amacı, başka sorunların gelişmesini önlemek ve kalıcı dişlerin sürmesi veya büyümesi için daha iyi bir ortam hazırlamaktır. Bu dönemde uygulanan tedaviler sayesinde 9-14 yaş döneminde diş tellerine (braketlere) olan ihtiyaç azalır ve tedavi süresi kısalır.

Ortodontik tedavinin sonuçlar 3-4 ay gibi kısa bir sürede ortaya çıkmaya başlar. Tam düzelme sağlanıncaya kadar devam edilir. Diş tellerinden korkmayın. Ağrılı bir süreç değildir. Ayrıca değişen estetik algı artık ortodontik tedaviyi daha sempatik kılmaktadır.

Unutmayın çocuğunuzun ağız ve diş sağlığı tamamen sizin elinizde. Erken müdahale çocuğunuzun hayat boyu sağlıklı dişlere ve güzel bir gülümsemeye sahip olmasını yardımcı olur.

Yazarın Tüm Yazıları