GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda kepçe kulak psikolojisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda kepçe kulak psikolojisi

Çocuklarda kepçe kulak psikolojisi

Bu durum çocuk psikolojisi üzerinde ne gibi etkiler yaratıyor?

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mesut Özcan, kepçe kulak probleminin çocukların psikolojisi üzerinde ne gibi etkiler yarattığı ile ilgili merak edilenleri anlatıyor.

Kepçe kulak problemi; kulağın normal anatomik duruşundan daha önde olması durumu olarak tanımlanabilir. Bunlarda kulakların kafatası ile arasındaki açı genişlemiştir. Normalde bu açı 30-35 derece aralığındadır. İki kulakta birden olabileceği gibi tek kulakta da olabilir. Genel sebep olarak genetik faktör belirtilebilir, yani ailede kepçe kulağın olması durumunda ileri kuşaklarda görülme durumu söz konusudur.

Çocuğun psikolojisini etkiliyor

Kepçe kulak problemi; okul çağındayken arkadaşlarının yaptığı kötü şakalarla ilerleyen dönemde sosyal bir fobi haline dönüşebilir. Kepçe kulak problemi bir başka deyişle çocukların sadece görünümlerini değil, ilerleyen süreçte toplumdaki sosyal statülerini, karakterlerini ve ruh hallerini de olumsuz yönde etkilemektedir.

Konu çocuk – çocukluk psikolojisi olunca; durumun hassasiyeti daha fazla artıyor. Çünkü bu süreçte yaşanan psikolojik yıkımı çocuk dile getiremez ve her açıdan gelişim çağındaki çocuk, yetişkine nazaran çok daha derinden etkilenir. Aslında burada ebeveynlere çok iş düşer. Anne ve babanın bilinçli olarak kepçe kulak problemini çocuğun psikolojisini etkileyecek raddeye getirmemesi önemlidir.

Kepçe kulak tedavisi için en uygun zaman

Tüm bu sebeplerle kepçe kulak estetiği için en uygun zaman okul öncesi çağlar ve/veya ilköğrenim çağlarıdır. Zaten kulak gelişiminin %90’ı 6-7 yaş aralığında tamamlanmaktadır. Bu yaşlardan itibaren her yaş döneminde kepçe kulak estetiği uygulanabilir. Bahsettiğimiz süreçlerde uygulanması halinde, çocuklarda psikolojik sorunlara sebep olmadan tedavisi sağlanmış olur.

Erken dönem planlanan kepçe kulak estetiği operasyonu için aile ve doktor işbirliği de önemlidir. Nihayetinde her ameliyat kişi hangi yaşta olursa olsun bir stres sebebidir. Bu sebeple öncelikle anne ve baba böyle bir operasyon öncesinde çocuğu iyi hazırlayıp bilinçlendirmeli ve yüreklendirmelidir. Uzman Estetik Plastik Cerrah ile koordineli çalışacak ebeveynler; çocuklarına net, sade, anlaşılır ve doğru bilgi aktarmalıdırlar.

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mesut Özcan

Çocuklarda kepçe kulak psikolojisi

False