Prof. Dr. Fatih Andıran
Prof. Dr. Fatih Andıran
Prof. Dr. Fatih AndıranYazarın Tüm Yazıları

Çocuklarda inmemiş testis nedir? Nasıl tedavi edilir?

İnmemiş testis, yeni doğmuş erkek bebeklerde testislerin torbada olmaması durumudur. Bazı bebeklerde bu durum tek tarafta görülebilirken bazı bebeklerde ise iki testis torbası boş olabilir.

Haberin Devamı

Zamanında ameliyatla tedavi edilmeyen inmemiş testislerin kısırlıktan kansere birçok hastalığa neden olmasının yanı sıra fıtık oluşumu, testis torsiyonu ve travmaya yatkınlık ve psikolojik etkilere yol açabileceğini belirten Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, inmemiş testis hakkında açıklamalarda bulundu.

İNMEMİŞ TESTİS NEDİR, TANISI NASIL KONULUR?

Testisler, gebelik sürecinde, fetusta ilk önce bebeğin karnında böbrekler civarında gelişir. Doğumdan bir süre önce karından aşağıya doğru inerek kasık kanalından geçer ve her iki taraftaki torbalara yerleşir. Genetik, çevresel, hormonal ve sinir sistemine bağlı nedenlerle bazen bu torbaya göç işlemi gerçekleşmez ve bebek bir ya da iki testisi birden inmemiş olarak doğar.

İnmemiş testis erken doğan, prematüre bebeklerde %30-70 oranında daha sık görülür. Zamanında doğmuş bebeklerde inmemiş testis doğumda yaklaşık %4 civarında rastlanırken 1 yaşında bu oran %1’e düşer. Bunun nedeni, inmemiş testisin, bazı bebeklerde ilk 6 ayda daha sık olmak üzere bir yaş içerisinde kendiliğinden inmesidir. Testisler bir yaşına kadar kendiliğinden inmediği takdirde inmemiş testis tanısı kesin olarak koyulabilir.

Haberin Devamı

İnmemiş testisler, karın içi bölgesinden başlayıp kasık kanalının herhangi bir yerinde olabilir. Eğer kasık bölgesinde bulunan bir inmemiş testis söz konusu ise bunun için yalnızca muayene yeterlidir. Ancak daha yukarılarda yani karın içerisinde bulunan testisler için kapalı ameliyatlar ile tanı ve tedavisi gerekmektedir.

İNMEMİŞ TESTİS NASIL VE NE ZAMAN TEDAVİ EDİLMELİ?

İnmemiş testis tanısı kesin ise tek tedavi yolu orkidopeksi diye adlandırılan günübirlik bir ameliyattır. İnmemiş testis, cerrahi müdahale ile olması gereken yumurtalık torbasına indirilip sabitlenir. Kasık bölgesinde bulunan bir inmemiş testis söz konusu ise kasık ve yumurtalık bölgesine uygulanan kesiler ile ayaktan günübirlik bir yatış ile tedavi edilir. Karın içerisinde yani daha içeride bulunan bir inmemiş testiste kapalı ameliyatlar uygulanmaktadır.

İnmemiş testis ameliyatı için önerilen yaş aralığı 9-24 ayları arasında olmakla beraber konusunda uzman, ehil ellerde yapılacak bir inmemiş testis ameliyatı için ideal yaş 1 yaş civarındadır. Bu aylardan sonraya kalmış, geç tanı almış inmemiş testisler de mutlaka yakalandığı zaman ameliyat edilmelidir. İnmemiş testis tedavisinde, her gecikilen sürede testis yukarıda kaldıkça vücut sıcaklığının yaklaşık 3 ila 4 0C skrotum denilen torbadan daha yüksek olması ve başka bazı faktörlerle testis dokusunda zarar ve kayıp oluşabilmektedir. Ayrıca, dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta inmemiş testis tedavisinde yıllar öncesinde denenmiş olan hormon tedavilerinin artık yeri olmadığıdır. 

Yazarın Tüm Yazıları