GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda inek sütü alerjisine dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda inek sütü alerjisine dikkat!

Çocuklarda inek sütü alerjisine dikkat!

Aileler çocuktaki alerjiyi nasıl fark edebilir?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyda Eren, çocuğun inek sütü içtikten ya da peynir veya yoğurt yedikten sonra derisinde döküntüler ile ortaya çıkan, kusma ve ishal gibi rahatsızlıklar oluşturan inek sütü alerjisinin bebek ve çocuklarda en sık görülen gıda alerjilerinden biri olduğunu belirterek, önlem alınmazsa ileride çocuğun büyüme ve gelişimini engelleyebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Aileler bu durumu nasıl anlar?

İnek sütü alerjisinin nedeninin tam olarak bilinmediğini, ancak ailesinde alerji öyküsü olan çocuklarda görülme olasılığının daha yüksek olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyda Eren, çocuklarda görülen inek sütü alerjisi ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: bilgiler verdiği konuşmasında şunları söyledi: “İnek sütü protein alerjisi semptomları, bebeklerin altı ay ile iki yaş arasındaki döneminde ortaya çıkar ve genellikle iki yaşından sonra son bulur. Vücutta kabartı, döküntü ve kaşıntı, soluk alıp verirken hırıltı duyulması, dışkıda kan görülmesi, karın şişliği, yeterli kilo alamama, büyüme ve gelişim geriliği, huysuzluk, kusma gibi belirtilerle kendini gösterir.

Belirtiler anne sütünden ek gıdalara geçiş döneminde bebeğin adaptasyonu ile ilgili ciddi sorunlar görülmesiyle birlikte ortaya çıkar. Ailenin ek gıda döneminde besinlere başlarken, her besin grubunu bir güne yayması ve çocuğun verdiği reaksiyonları her gıdaya göre tek tek gözlemlemesi gerekir. Bebekte herhangi bir sorun olmazsa besin oranları yavaş yavaş artırılabilir.”

Alerjisi olan çocuklar nasıl beslenmeli?

Alerjisi olan çocuklarda erken tanı konulmasının önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Şeyda Eren, “Tanı, çocuğun vücudunun göstereceği reaksiyonlarla konulabileceği gibi çocuğun dışkısındaki gizli kanın pozitif olması ya da Spesifik IgE seviyesinin yüksek olması bulgusu ile konulabilir. Kesin teşhis konulmasında deneyim ve uzmanlaşma çok önemlidir. Tanı konulduktan sonra çocukların süt ve süt ürünlerini içeren gıdalardan uzak durması gerekir. Eğer bebeğinizde inek sütü alerjisinden şüphe ediyorsanız, bunu mutlaka çocuk doktorunuzla paylaşmalısınız” diye konuştu.

Anneler de aldıkları besinlere dikkat etmeli

Uzm. Dr. Şeyda Eren, anne sütü ile beraber ek gıda ile beslenen bebekler, inek sütü içeren gıdalar kesilmesine rağmen aynı reaksiyonları gösteriyorsa, annenin de emzirme döneminde inek sütü ve süt ürünlerini içeren gıdaları tüketmemesi gerekir. Mama ile beslenen, anne sütü almayan bebeklerde ise hidrolize edilmiş ve parçalanmış protein içeren özel mamalar kullanılmalı. İnek sütünün alınmasını gerektiren durumlarda ise çocuklara inek sütü almadan önce laktaz enzimi içeren damlalar verilebilir. Çocuklara bu dönemde ayrıca kalsiyum ve D vitamini takviyesi yapılması da gerekebilir“ şeklinde konuştu.

İHA 

False