Prof. Dr. Fatih Andıran
Prof. Dr. Fatih Andıran
Prof. Dr. Fatih AndıranYazarın Tüm Yazıları

Çocuklarda gastroözofageal reflüde cerrahi tedavi

Bebeklerde ve çocuklarda mide içeriğinin beslenme sonrası yemek borusuna kaçmasına gastroözofageal reflü (GÖR) denir. Bebeklerin beslenme sonrası anne sütünü veya mamasını çıkarmasına sık rastlanır. Bu durum çoğunlukla fizyolojiktir ve 1-2 yaşına kadar kendiliğinden geçer.

Haberin Devamı

Gastroözofageal reflü, kalıtsal faktörler, çocuklarda yemek borusunun alt kapakçığının gevşeklik derecesi, beslenme bozuklukları, mide fıtığı gibi anatomik bozukluklar, nörolojik hastalıklar, beslenme tarzı ve bazı ilaçlar şikayetlerin artmasına ve böylece gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) gelişmesine neden olabilir.

BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA GÖRH BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bebeklerde ve çocuklarda en sık görülen gastroözofageal reflü semptomları:

● Beslenme sonrası sık, tekrarlayan kusmalar
● Özellikle beslenme sonrası öksürük veya hırıltılı solunum
● Yemek yemeyi reddetmek veya yemeyi zorlaştırmak (beslenme sırasında boğulmak veya tıkanmak)
● Mide ekşimesi, gaz, karın ağrısı veya kolik davranışı (sık ağlama ve huzursuzluk) beslenmeyle ilgili veya hemen ardından
● Ağıza besin gelmesi ve yeniden yutma
● Karında kolik ağrı
● Büyüme geriliği, kilo alamama
● Bronşial astım
● Tekrarlayan zatürre
● Orta kulak iltihapları, ses teli problemleri

Haberin Devamı

Çocuklarda gastroözofageal reflüde cerrahi tedavi

BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA GÖRH NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Çoğunlukla, ebeveyn tarafından anlatılan tıbbi öykü, doktorun GÖRH'nı teşhis etmesi için yeterlidir. Özellikle de sorun düzenli olarak ortaya çıkarsa ve rahatsızlığa neden olursa… Büyüme şeması ve diyet geçmişi de faydalıdır, ancak bazen daha ileri testler önerilmektedir. Bunlar şunları içerebilir:

● Baryumlu özefagus ve mide grafisi: İlaçlı yemek borusu-mide filmi olarak da bilinir. GÖRnün yanı sıra anatomik bozukluklar ve fıtıklar da saptanabilir.

● 24 saatlik özefagus pH takibi ve empedans testleri: Test sırasında, yemek borusunda 24 saat boyunca kalacak uçta bir prob bulunan uzun ve ince bir sonda bırakılır. Uç, genellikle yemek borusunun alt kısmına yerleştirilir ve mide asitlerinin seviyelerini ölçer. Ayrıca solunum problemlerinin GÖRH'ün sonucu olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur.

● Endoskopi ve biyopsi: Bu, doktorun doğrudan yemek borusu, mide ve ince bağırsağın üst kısmına bakmasını sağlayan endoskop (ince, esnek, ışıklı tüp ve kamera) kullanılarak yapılır.

● Sintigrafik testler

BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA GASTROÖZOFAGEAL REFLÜ HASTALIĞI TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?

GER şiddetli ise ve beslenme bozukluğuyla beraber kilo alamama, solunum sisteminde problemlere neden oluyorsa bazı önlemler almak gerekir.

Haberin Devamı

Öncelikle beslenme sonrası bebeğin gazının iyi çıkarılması, 30-40 dakika süre ile hemen yatırılmaması, yatağının ana kucağı gibi 45 derece baş tarafı yukarıda olacak şekilde ayarlanması, azar azar ama sık beslenmesi, uygun mama seçeneklerinin değerlendirilmesi ile tedaviye başlanır.

Bu beslenme ve pozisyon önerileri yeterli gelmez ise ilaç tedavisi eklenir. GÖRH'da mide asidini azaltan ilaçlarla yemek borusu ve mide hareketlerini düzenleyen ilaçlar kullanılır. Uygun pozisyon, beslenme önerileri ve ilaçla tedaviye rağmen yeterli cevap alınamıyorsa ve üst solunum yolu aspirasyonu ile sık akciğer problemleri, astım, büyüme-gelişme geriliği oluşuyorsa GÖRnün ameliyatla tedavisi gerekebilir.

Haberin Devamı

Ayrıca nörolojik hastalıklar nedeniyle şiddetli gastroözofageal reflü ve beslenme problemleri olan hastalarda da GÖR ameliyatla tedavi edilmelidir.

GASTROÖZEFAGEAL REFLÜDE AMELİYATLA TEDAVİ NASILDIR?

Gastroözefageal reflüde ameliyat şekli neredeyse altın standard olan midenin üst kısmının yemek borusu alt bölgesi etrafına çepeçevre sarılması olarak tarif edilen fundoplikasyon işlemi ile yapılır. Fundoplikasyon, hastanın durumuna bağlı olarak açık cerrahi veya kapalı ameliyatla laparoskopik olarak yapılabilir. Fundoplikasyonla beraber özellikle nörolojik hastalığı bulunanlarda gerekirse midenin karın duvarına ağızlaştırılması diye adlandırılabilen gastrostomi işlemi de eklenebilir. Gastroözofageal reflüde fundoplikasyon ameliyatı oldukça güvenilir ve etkin bir tedavi şeklidir.

Yazarın Tüm Yazıları