GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda epilepsi nasıl anlaşılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda epilepsi nasıl anlaşılır?

Çocuklarda epilepsi nasıl anlaşılır?

Doktor kontrolüne mutlaka ihtiyaç var!

Çocukluk çağında epilepsi nöbetleri çok farklı dönemlerde ortaya çıkabilir. Hatta bazı durumlarda bebek daha anne karnındayken bile nöbet geçirebilir. Nöbet şekilleri ortaya çıktığı yaş gruplarına göre değişebilir. Yenidoğan döneminde nöbetler gözlerde kayma, yalanma, sıçrama, aniden morarma ve solunumun durması şeklinde olabilir. Biraz daha büyük çocuklarda tüm vücutta kasılma ya da herhangi bir uyarı olmadan sıçrama ve başın öne kapanması şeklinde selamlama nöbetleri dediğimiz nöbetler olabilir. Daha büyük yaş gruplarında ise dalmalar, özellikle sabah saatlerinde artan sıçramalar ya da kasılmalar olabilir.

BELİRTİLER UZMAN TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMELİ

Şüpheli harketleri görülen çocuklar mutlaka uzman doktorlar tarafından değerlendirilmeli, gerekli durumlarda EEG ile epileptik nöbet ayrımı yapılmalıdır. Bazen ailelerin doktora gelmeden önce gördükleri şüpheli hareketleri kameraya çekmeleri de tanı koymada doktorlara koaylık sağlar. EEG ve klinik bulgulara göree epilepsi tanısı alan hastaların tedaviye uyumu çok önemlidir.

Çocuklarda epilepsi nasıl anlaşılır

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTEYE DİKKAT!

Epilepsisi olan hastaların mutlaka düzenli ilaç kullanımına ve doktor takibine ihtiyaçları vardır. Epilepsili hastalarda normal nörolojik gelişimi değerlendirmek, okul başarısını takip etmek, hastalığın gidişatını değerlendirirken önemlidir. Bu çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite sendromunun daha fazla görüldüğü unutulmamalı ve bu açıdan hastalar değerlendirilmelidir.

Çocuklarda epilepsi nasıl anlaşılır

EPİLEPSİ HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİ?

  • Epilepsi hastaları hayat düzenine dikkat etmelidir. Uyku düzeni epilepsi hastalarında çok önemlidir.
  • Uykusuzluk ve açlığın nöbetleri tetikleyebileceği akıldan çıkarılmamalı, özellikle ışıkla uyarılan nöbetleri olan hastalar bilgisayardan uzak tutulmalıdır.
  • Epilepsi hastalarının ilaçları düzenli kullanmaları ve ilaç dozlarını aksatmamaları da çok mühimdir.
  • Doktorun önerdiği dozlarda ilacın düzenli alınması, bilinçsizce ilacın kesilmemesi ya da ilaç dozlarıyla oynanmaması gerekir.
  • Hastaların ilaçları aniden kestikleri durumlarda durdurulamayan, çok uzun süren, hayatı tehdit eden nöbetler ortaya çıkabilir. İşte bu yüzden ilaç uyumu çok önemlidir.

Çocuklarda epilepsi nasıl anlaşılır

Sonuç olarak çocukluk çağı epilepsilerinin birçoğu uygun ve düzenli tedavi ile kontrol altına alınabilen hastalıklardır. Hastalık süresince aile, çocuk ve doktor iş birliği çok önemlidir.

False