Müge Gökçe
Müge Gökçe
Müge Gökçe

Çocuklarda Demir eksikliği nedir? Demir eksikliği neden oluşur?

Demir eksikliği sık her yaştan insanda çok sık rastlanan bir hastalıktır. Saç dökülmesi, yorgunluk, uykusuzluk gibi belirtilerle kendini gösteren demir eksikliği, ilerlediğinde daha büyük sorunlara da yol açabilmektedir. Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Müge Gökçe demir eksikliği ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Haberin Devamı

Demir; vücudumuzda beyin, kas ve kan hücreleri başta olmak üzere birçok organ ve dokumuzda rol oynayan ve hayati önemi olan bir elementtir. Bu nedenle özellikle büyüme dönemlerinde vücutta yeterli miktarda bulunması gereklidir.

HANGİ GIDALAR DEMİR YÖNÜNDEN ZENGİN?

Demir vücudumuza besinlerle alınabilmektedir. Kırmızı et, yumurta, karides gibi deniz ürünleri, baklagiller ve ıspanak, börülce gibi yeşil sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır. Diyeti bu besinleri içeren ve gastrointestinal sistemde emilim problemi olmayan kişilerde demir eksikliği anemisi gelişmesi beklenmez. Ancak bazı besinlerin aşırı tüketilmesi de demir eksikliğine yol açabilmektedir. Kalsiyum içeren süt ve süt ürünlerinin gereğinden fazla tüketilmesi demir emilimini bozabilir. Günde 50-100 mg kalsiyum alımı sorun olmaz iken, 300-600 mg kalsiyum alımında demir emilimi bozulabilmektedir. Çay, kahve ve kola gibi içecekler özellik ergenlik döneminde demir emilimini olumsuz etkileyebilmektedirler.

Haberin Devamı

DEMİR EKSİKLİĞİNDE BELİRTİLER NELERDİR?

Çocukluk döneminde parazitler, gastirit, ülser ve Çölyak hastalığı gibi durumlarda barsaktan demir emilimi bozulur. Yetişkinlerde ise gastirit ve ülser dışında ani gelişen demir eksikliği anemisinde mutlaka dışkıda gizli kan testi yapılmalı ve endoskopi-kolonoskopi ile olası bir gastrointestinal sistem malin hastalığı dışlanmalıdır.

Demir eksikliğinin ilk bulguları genellikle zihinsel aktivitelerde yavaşlama şeklindedir. Uyuma isteği, okul başarısında düşme, odaklanma problemleri, halsizlik, yorgunluk demir eksikliğini işaret eden bulgular olabilir. Sonrasında iştahsızlık, solukluk, çarpıntı hatta ağır durumlarda bayılma ve kalp yetmezliği ortaya çıkabilir.

Çocuklarda Demir eksikliği nedir Demir eksikliği neden oluşur

DEMİR EKSİKLİĞİNE NE İYİ GELİR?

Demirden zengin, dengeli beslenme ile demir eksikliği anemisinden korunulabilir. İlk 6 ay anne sütünden sonra ek besinlere geçerken demirden zengin besinler açısından dikkatli olunması gerekir. Eğer anemi oluşursa tedavi hastanın yaşına göre ağızdan alınacak damla, şurup ya da tabletler ile kolaylıkla yapılabilir.