GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda boy kilo oranı nasıl olmalıdır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda boy kilo oranı nasıl olmalıdır?

Çocuklarda boy kilo oranı nasıl olmalıdır?

Çoğu ebeveyn çocuklarını sürekli etrafındaki diğer çocuklar ile kıyaslar. Çocuklarının aynı yaştaki gelişmiş çocuklara göre daha kısa veya daha zayıf olması, onlar için ciddi bir problem olarak görülebilir. Ancak bu oldukça yanlıştır. Çocuğunuzun yaşıtlarına göre daha az yemek yemesi her zaman bir sağlık göstergesi değildir. Bu sebep ile hastanelerde çocuklar için uygun boy kilo testleri yapılmaktadır ve bu testler için de farklı ölçütler kullanılır.

UYGUN KİLO NE ANLAMA GELMEKTEDİR?                

Çocuğum için uygun kilo miktarı nedir sorusu ebeveynler tarafından sıklıkla kurulan bir soru kalıbı olmasına karşın cevabı çocuktan çocuğa değişmektedir. Örneğin aynı yaş ve boya sahip iki çocuk birbirlerinden farklı kas yapılarına ve kiloya sahip olabilmektedir. Bu gayet normaldir. Sonuçta her çocuk aynı ölçütlerde büyüyüp gelişemez. Peki nedir bu uygun kilo?

Uygun kilo, çocukların vücut yağ, kas ve kemik ölçülerinin doğru orantılı olarak gelişmesidir. Ancak çoğu çocuk, vücutlarındaki kas, yağ ve kemik miktarları değiştiği için belli başlı süre zarflarında daha hızlı kilo alır.

ERKEK ÇOCUKLARDA BAZI GELİŞİM CETVELLERİ

Çocuklarda boy kilo oranı nasıl olmalıdır

Yeni doğan erkek bebeklerde 3. aya kadar beklenilen kilo oranı 2.6 ile 4.6 kg arasında iken boy oranı ise 46 ile 54 cm arasında beklenilmektedir. Bu oran 6. Aya gelindiğinde ise 5.6 ile 9.7 kg olurken boy ise 60 ile 72 cm arasına ulaşılır. Erkek çocuklar 2,5 yaşına geldiğine kilo ölçüleri 10.3 – 17 kg arasında değişirken boy oranları ise 81 – 100 cm arasındadır. Erkeklerde yaş 5,5’a ulaştığında ise 14.1- 25.5 kg olur iken boy ise 100 ile 121 cm’dir

KIZ ÇOCUKLARADA BAZI GELİŞİM CETVELLERİ

Çocuklarda boy kilo oranı nasıl olmalıdır

Bu oranlar kız çocuklarında ise farklılık gösterir. Örneğin yeni doğan kız bebeklerde kilo oranı 2.6 ile 4.3 arasında iken boy oranı 47 cm ile 53 cm arasındadır. Kız bebekler 6. Aya ulaştığında bu oran kiloda 5.4 ile 9.2 arasında olurken 58 – 70 cm’dir. Yaş 2,5 olduğunda kız çocukların uygun kilo  oranı ise 9.9 ile 16.3 arasında değişir ve boy oranı için beklenen sınırlar 81 – 100 cm arasına ulaşır. Son olarak çocuk bebeklik döneminden çıkıp 5,5 yaşına ulaştığında kilosunun 13.2 ile 25.2 kg arasında olması beklenirken boylarının ise 100 ile 121 cm arasında olması beklenir. 

Daha önce bahsettiğimiz üzere bu oranlar çocuğun genetik yapısına ve gelişim koşullarına göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel bir yargıda bulunulması gerekir ise yaşlara göre uygun boy kilo oranı bahsettiğimiz sınırlar arasında yer almalıdır. Öte yandan eğer çocuğunuz bu oranların fazlasıyla dışında ise doktorunuz ile iletişim haine geçmeniz önerilmektedir. Ancak ciddi oranda bir farklılık yoksa çocuğunuzun boy atması veya kilo alması için evde bazı takviyeler yapabilirsiniz. Örneğin, çocuğunuz belirli bir yaşa geldi ise haftada üç kez palamut ve uskumru gibi balıkların koyu renkli kısımlarını ve her gün bir avuç kadar kabak çekirdeği tüketmesi önerilmektedir.

False