Çocuklarda aşırı internet kullanımının zararları

İnternet günümüzde iş, eğlence, eğitim, alışveriş, iletişim alanında hizmet vermek adına birçok imkan sunmaktadır. Gün geçtikçe kullanımı artmakta olan ve kullanım alanları da gelişen internet için verimli ve kontrollü kullanmak büyük önem taşımaktadır. Özellikle çocuklar üzerinden etkilerine bakıldığında daha da hassas olunması gereken bir konu olduğu görülmektedir.

Haberin Devamı

İnternet kullanımında süre ve sıklığın artması değişik etkilere sebep olmakta, özellikle çocuklar için bazı risk ve tehlikeli durumlar taşımaktadır. Bu konuda endişeli, kaygılı ve korkulu aileler de oldukça fazla olup bu konuda neler yapılıp yapılmayacağına dair bilgilendirmeler yapılmalıdır.

Çocukların duygusal, davranışsal ve bilişsel olarak gelişim çağında bulunması ve etkilere daha açık olması sebebiyle; internetin aşırı kullanımından kaynaklı etkilenmeleri çok yüksek ihtimaldir.

Çocuklarda aşırı internet kullanımının zararları

AŞIRI İNTERNET KULLANIMININ ÇOCUKLAR ÜZERİNDE ZARARLARI:

İlişkiler açısından bakıldığında ise; zayıflayan aile iletişimiyle beraber, genel olarak bir yalnızlık ve depresyon görülebilir. Dış dünya ile etkileşimin azalması ve gerçeklikten kopuş; içe kapanma ve sosyal becerilerde düşüşe sebep olabilmektedir. Buna bağlı olarak da arkadaşlık ilişkileri zarar görebilmektedir. Yeteri kadar sosyal uyaranın olmaması, çocuğu daha da çekingen hale getirerek çevresinden uzaklaşmasına sebep olabilir.

Haberin Devamı
  • İnternet içeriği olarak bakıldığında; günümüzde internet ortamında yasal olmayan, cinsel içerikli, şiddet içerikli siteler oldukça mevcuttur. Bu tarz sitelere, içeriklere çocukların erişimi çocuğun gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir. Ayrıca istismar ve pedofili konusuyla beraber, yabancı insanlarla iletişim ve özel bilgileri dış dünyaya sunma açısından da internetin aşırı kullanımı tehlike oluşturmaktadır.
  • Eğitim açısından bakıldığında ise; günümüzde internette yoğun bir şekilde bilgi birikimi mevcuttur ve kolaylıkla bu bilgilere ulaşılabilir. Kitap, kütüphane, deney, gözlem, öğretmen gibi eğitim kişi ve araçlarının yerini sanal ortam üzerinden internetin çok kullanımının alması kolaycılığa kaçış olarak düşünülebilir ve çocuğun araştırmacı, girişken, aktif, sorumluluk sahibi yapısını olumsuz yönde etkileyebilir.
  • İnternetin aşırı kullanımının çocuğa bilişsel olan etkilerine baktığımızda; motivasyon eksikliği ile beraber kaygı bozuklukları; kritik düşünme, dikkat ve konsantrasyonda düşüş, yaratıcılığın zayıflaması gibi etkiler de sıklıkla görülmektedir.
  • Bütün bunlara ek olarak aşırı internet kullanımı çocuklarda oyun bağımlılığına sebep olabilmekte, bu bağımlılık da çocuğun gelişimini olumsuz etkilemektedir. İleriki dönemlerde bağımlılıktan kopması da zorlaşabilmektedir.

Günümüzde aşırı internet kullanımının çocuklar üzerinde birçok zararlı etkisinden dolayı, anne babalar da bu durumda oldukça endişeli, kaygılı ve korkulu olabiliyorlar. Bu durumda anne babalara da bazı görev ve sorumluluklar düşmektedir. Bunlar yerine geldiği takdirde, internetin aşırır kullanımının çocuklar üzerindeki zararlı etkileri minimuma indirilebilir.

Çocuklarda aşırı internet kullanımının zararları

ANNE-BABALAR NELER YAPABİLİR?

  • Anne babalar bu durumlarda ev içi denetlemeyi uygulayabilir. Çocukların internet kullanımının süresi ve sıklığını kontrol altına almalı, bunu ceza ya da baskı olarak değil konuşarak ve ikna edici bir şekilde çocukla konuşarak yapmalıdır. Çocuğun yaşı bu konuda önemli yer tutmaktadır.
  • Çocuklara eğlence dışında da bilgi ve araştırma için internetin kullanılabileceği öğretilmelidir.
  • Ayrıca internetten farklı olarak beraber vakit geçirebilecekleri etkinlikler, oyunlar planlanmalı; ortak aktiviteler düzenlenmelidir.
  • Dolaylı olarak çocuğun internette kimle, hangi sitelerde vakit geçirdiğine bakmalılar.
  • Yabancı kişilere ya da sitelere şahsi bilgi verilmemesi ve yabancılardan gelen bir şey olduğunda kendilerine söylemesi konusunda çocuk bilgilendirilmelidir.
  • İnternet güvenlik araçları kullanılmalı, erişime izin verilen internet siteleri kontrol edilmelidir.
  • Anne babalar; çocukları oyalamak için, çocukların kendilerini rahatsız etmemesi ya da yaramazlık yapmaması için interneti araç olarak görmemelidir.
  • Çocuklarının yaşını dikkate alarak hangi program ve oyunların uygun olduğunu araştırmalı ve ona göre hareket etmelidir.
Yazarın Tüm Yazıları