GeriÇocuk Sağlığı Çocuklara hangi yaşta hangi diş kontrolü yapılmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklara hangi yaşta hangi diş kontrolü yapılmalı?

Çocuklara hangi yaşta hangi diş kontrolü yapılmalı?

Okullar açılmadan çocuğunuzun diş bakımını yaptırmalısınız...

Ortodontist Dr Aylin Sezen Yalçın, dişlere check up yaptırmak için en ideal zamana girdiğimizi hatırlatarak, okullar açılıp dersler yoğunlaşmadan, 15-20 gün içinde mutlaka diş hekimine kontrole gitmek gerektiğini belirtti. “İşte bu yüzden önümüzdeki 15-20 gün anne babalar için çok önemli” diyen Yalçın, çocukların yaşlarına göre yapılması gerekli kontrolleri şöyle sıraladı….

ÇOCUKLARA HANGİ YAŞTA HANGİ KONTROL YAPTIRILMALI

3-6 yaş; Diş doktoru ile tanışma zamanı gelmiştir. Dişlerinde çürük olup olmadığı, diş fırçalama alışkanlığının düzenlenmesi açısından senede 2 kez diş doktorunuza uğrayın.

7 yaş; Ortodontist kontrolu gerekli.

7-9 yaş; Yeni çıkan sürekli dişlerine koruyucu (fissür örtücü) ve florür uygulama zamanı.

10-14 yaş; Ortodontik tedavi yani tel tedavisine başlama dönemi.

 

Çocuklara hangi yaşta hangi diş kontrolü yapılmalı
 

YAZ TATİLİNDE AĞIZ HİJYENİ BOZULUYOR

Yaz döneminde ağız hijyeninde ister istemez bozulmalar yaşanıyor. Sık sık yemek yeme, alkol, sigara, çay ve kahve tüketiminde artış dişlerde renkleşmeye neden oluyor. Ağız hijyeninin bozulması diş etlerini olumsuz etkiliyor. Diş etlerinde kanama artışı görülebiliyor. Diş eti kanamaları ağız sağlığınızın olumsuz etkilendiğini gösteren en önemli belirtidir. Ayrıca diş fırçalama sıklığının azalması yada diş ipi gibi yardımcı hijyen araçlarının kullanımının ihmal edilmesi neticesinde diş taşı oluşumu, diş etlerinde çekilme ve diş hassasiyeti oluşabilir.

DOLGU KIRIKLARINA DİKKAT

Sert gıdalar, özellikle kuru yemişler ve sert meyveler, ön bölgedeki dişlerinizdeki dolgu ya da protezleri zedeleyebilir. Sakız çiğnenmesi arka bölgedeki dolgularınızı yerinden oynatabilir ve yine sert gıdalar dolgularda kenar kırığına sebep olabilirler. Dolgularda oluşan kenar kırıkları, çoğunlukla fark edilmezler ve zaman içinde dolgunun altından diş çürümeye devam ederek dişin çekilmesine kadar ilerleyebilecek bir süreci başlatmış olur.

 

Çocuklara hangi yaşta hangi diş kontrolü yapılmalı
 

YILDA 2 KEZ KONTROL ŞART

Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın erişkinlerin de diş eti sağlığı açısından ve mevcut dolgu ve protezlerinin sağlıklı olup olmadığının kontrol edilebilmesi için bu mevsimde diş hekimine uğramaları gerektiğini söyledi. Yalçın, erişkinlerin radyografi yani röntgen eşliğinde yıllık kontrollerini yaptırabileceklerini belirterek, 6 ay aralıklı olarak yılda 2 kez diş kontrolünün sağlıklı bir birey için yeterli olacağını bildirdi. Yalçın, röntgen, tedavi amaçlı gerekmiyorsa senede 1 kez çekilmesinin yeterli olacağını söyledi.

False