GeriÇocuk Sağlığı Çocuklar yılda 6-8 kez soğuk algınlığı geçirir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklar yılda 6-8 kez soğuk algınlığı geçirir

Çocuklar yılda 6-8 kez soğuk algınlığı geçirir

Kış aylarının gelişi ile üst solunum yolu enfeksiyonu soğuk algınlığı vakalarında artış yaşanmakta. Hem dünyada hem de ülkemizde sık olarak doktor ziyaretlerine neden olan hastalıklardan başında da bu hastalık gelmektedir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Arslan, “Üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğunluğu viral enfeksiyonlardır. Akut viral enfeksiyonların en sık görüleni ise soğuk algınlığıdır. Başta rinovirusler olmak üzere çok sayıda virus soğuk algınlığına sebep olur. Çocuklar yılda 6-8 kez ÜSYE geçirirler” dedi.

BEBEK VE ÇOCUKLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜR

Çocuklarda soğuk algınlığının daha çok görüldüğü yaş grubunun 3 ay- 3 yaş arası olduğunu belirten Arslan, "Kalabalık yaşam koşullarında enfeksiyon sıklığı daha fazladır. En başta gelen soğuk algınlığı olan rinoviruslar bebek ve çocuklarda daha sık görülür ve virüsün esas taşıyıcıları ilkokul çocuklarıdır. Soğuk algınlığı daha çok sonbahar başı ve ilkbahar sonlarında salgınlara yol açar" açıklamasında bulundu.

SOĞUK ALGINLIĞI BELİRTİLERİ

Hastalığın enfekte sekresyonlarla direkt temas veya inhalasyon yoluyla bulaştığına dikkat çeken Dr. Mesut Arslan, "Yayılmasında virüslerle bulaşmış eşyaların da rolü vardır, bulaştırıcılığı özellikle enfeksiyonun ilk üç gününde en fazladır. Klinik, genelde ilk belirtisi ağrılı ve kaşıntılı boğazdır. Özellikle burun semptomları ön plandadır. Hastaların yüzde 75’inde tek veya iki taraflı burun akıntısı, burunda bol ince şeffaf akıntı vardır. Başlangıçta burun akıntısı açık iken sonradan mukoid ya da koyu karakter alabilir. Koku alma duyusu azalır. Öksürük burun semptomlarından sonra başlar. Olguların yüzde 30’unda vardır. Gözde kızarıklık, sulanma, baş ağrısı, başta ağırlık hissi, hafif ateş, kas ağrısı olabilir” dedi.

SOĞUK ALGINLIĞINI ANTİBİYOTİK İYİLEŞTİRMİYOR

Arslan, “Hastalığın spesifik bir tedavisi yoktur, belirtilere göre (semptomatik ) tedavi uygulanır. Ateş için ateş düşürücü ilaçlar rahatlama sağlar. Süt çocuklarında burun tıkanıklığının giderilmesi için izotonik tuzlu su damlaları yararlıdır. Altı ay üstündeki hastalarda ilaçlı bazı pediatrik burun damlaları verilebilir" açıklamasında bulundu.

Tedavide gereksiz yere antibiyotik kullanılmasının, tedavisi güç dirençli bakterilerle oluşacak enfeksiyonlara zemin hazırlayabileceğini söyleyen Dr. Mesut Arslan, "Aslında ailelerin soğuk algınlığında antibiyotik kullanmaması yönündeki eğitimi tedavinin en önemli bölümünü oluşturur. Kapalı ve kalabalık yerlerde hastalık hızla yayılır. Dolayısıyla açık havada ve havalandırması iyi olan yerlerde bulunmak enfeksiyon riskini azaltır. Virüsler, mikrobun bulaştığı yerlerde (kapı tokmağı, telefon gibi) canlı kalabildikleri için, bu yüzeylere temastan sonra ellerimizi sık sık sabunlu su ile yıkamalıyız. Ayrıca istirahat edilmesi ve stresten uzak durulması da vücut direncinin yeniden kazanılmasına yardım eder” diye konuştu.

DHA

False