GeriÇocuk Sağlığı Çocuklar yaz tatilini nasıl değerlendirmeli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklar yaz tatilini nasıl değerlendirmeli?

Çocuklar yaz tatilini nasıl değerlendirmeli?

Çocukların iple çektiği yaz tatili tembellik yaparak geçirme anlamına gelmemeli. Velilere de bu konuda büyük iş düşüyor. Çocuklarınızın yaş grubuna göre tatili nasıl verimli geçireceğini yazımızdan öğrenebilirsiniz.

OKUL ÖNCESİ DÖNEM

3-6 yaş arasındaki çocukları kapsayan bu dönemde kreşler ve anaokulları eğitimi ve öğretimi yönlendiren kurumlardır. Çocukların paylaşmaya ve yavaş yavaş okul hayatına ısınmaya başladığı dönemde, yaz tatili bazı gelişmeleri kesintiye uğratabilir. Buna izin vermemek için çocuğunuzun kreş veya anaokulunda öğrendiği bilgileri tekrar etmesini sağlayabilirsiniz. Tatil döneminde çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirmeye yönelik oyunlar oynayın. Sembolik de olsa harfleri ve sayıları tanımasını sağlayın. Çocuğunuzun motor becerilerinin gelişmesi için dışarıda zaman geçirmeyi ihmal etmeyin. Eğitsel oyunlar da yaz tatilinde uygulanmalı. Doktorculuk, öğretmencilik gibi canlandırma oyunları ile çocuğunuzun ilgi alanlarını belirlemesine yardımcı olun.

OKUL ÇAĞI

7-11 yaş arasındaki çocuklar okulun eğitim ve öğretim sürecinde etkin rol aldığı dönemlerdir. Gelecekteki kişilik ve mesleki gelişimin tohumlarının atıldığı bu çağda, yaz tatilini verimli geçirmek için kitap okuma alışkanlıklarının sağlanması gerekiyor. Tatilde genel dönem tekrarı, okuma ve yazma ödevleri, çocuk edebiyatından eserler, enstrüman çalma kursları, spor etkinliklerinin bulunduğu yaz okulları gibi aktiviteler yararlı olacaktır.

ERGENLİK DÖNEMİ

Artık yetişkinliğe adımın atıldığı 11-18 yaş arası döneminde yaz tatillerinin verimli geçirilmesi çok daha önemli bir hal alabiliyor. Bu dönemdeki çocuklarınızı, yaz tatili programlarına ortak edin ve onların da fikrine yer verin. Bunun yanı sıra düzenli bir ders ve okuma programı hazırlayın. Fakat bu hazırlığı okul dönemindeki gibi çok sıkı olacak şekilde yapmayın. Çocuğunuzun arkadaş grubu ile bireysel zaman geçirmesine izin verin. Yabancı dil kursları, yaz okulları, yurt içi ve yurt dışındaki eğitim kampları yaz tatilinin verimli geçirilmesini sağlayacaktır. Meslek seçimi konusunda bilgi sahibi olabileceği fuarlar, seminerler, stajlar da verimli bir tatil için seçilebilir.

False