GeriÇocuk Sağlığı Çocuklar için oyuncak seçimi nasıl yapılmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklar için oyuncak seçimi nasıl yapılmalı?

Çocuklar için oyuncak seçimi nasıl yapılmalı?

“Gelişi güzel seçilen oyuncaklar çocuklarımızın psikolojik ve pedagojik ihtiyaçlarını karşılayamaz” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cem Koray Fırat, oyun/oyuncak seçimi konusunda ailelere önerilerde bulundu.

Oyuncaklar ve oyunlar hayatın küçük birer modelidir. Doğru seçilmiş oyuncaklarla oyun oynayan çocukların; ait olma, güç, özgürlük ve eğlence ile ilgili psikolojik ve pedagojik ihtiyaçları karşılanır. Ayrıca yaratıcılık ve sosyal becerilerinin gelişmesi, gerilim ve kaygının azalmasının yanı sıra organların harekete geçmesi sağlanmış olur. Sadece bu nedenler bile bizlere çocuk oyuncak seçiminin ne derece önemli bir konu olduğunu gösterir.

OYUNCAK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

• Oyuncak seçiminde dikkat edilecek en önemli nokta güvenliktir. Güvenli bir ürün seçtiğimizden emin olmalıyız.

• Seçtiğimiz oyuncak çocuğun zihinsel, fiziksel ve psikolojik gelişimi için tamamlayıcı ve etkileyici özellikler taşımalıdır. Bu yüzden oyuncak seçerken bir oyuncağın çocuğun yaşına, ilgisine, becerisine, uygun olmasına dikkat etmeliyiz.

• Çocuğun yetenekleri, becerileri ve ilgisi dâhilinde seçilmiş oyuncaklar, onun oyuncak karşısında yetersiz hissetmesini engelleyecektir.

• Seçtiğimiz oyuncaklar çok yönlü olmalı, çocuğun yaratıcılığını ve hayal gücünü sınırlamamalıdır.

ÇOCUKLARA NE TÜR OYUNCAKLAR ALINMALI?

Çocuklara sosyalleşebilecekleri, sorun çözme yeteneklerini artıran oyun ve oyuncaklar alınabilir. 5-12 yaş aralığındaki çocuklar için tercih edilebilecek oyuncaklar; legolar, bulmacalar, dama, bisiklet, puzzle, kodlama, dikkat geliştirme aktiviteleri, top oyunları, maketler, uzaktan kumandalı araçlar, satranç gibi hem dikkat geliştirici hem de zihinsel aktivite içeren bir yandan da ince ve kaba motor becerilerini geliştiren oyuncaklar tercih edilmelidir. Sayı ve kelime kavramı içeren oyunlar, fazla bakım gerektirmeyen ev bitkileri, kumaş boyama, yapbozlar, ailece oynanabilecek oyunlar güzel tercihler arasındadır. Bu yaş çocuklarını elektronik oyuncaklardan özellikle bilgisayardan uzak tutmak, vücut ve ruh sağlıklarının korunması adına önemli bir adım olacaktır.

OYUNCAKLARI ÇOCUKLAR MI SEÇMELİ YOKSA EBEVEYNLER Mİ?

Çocuğun ilgi, yetenek ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak ebeveyn ve çocuk birlikte oyuncak seçimini yapmalıdır.

Hürriyet Aile Özel

False