Çocuklar besledikleri kurbanın kesildiğine şahit olmamalı

Eski bir gelenek olarak Kurban Bayramı'ndan önce kurbanın alınır bayrama kadar beslenir ve öyle kesilirdi. Bugünlerde özellikle kırsal kesimlerde bu gelenek hala sürmekte. Bu durum büyükler için bir sorun teşkil etmez ancak çocuklar için durum farklıdır. Alınan kurbanlık koyunu eliyle besleyen, ona alışan, onunla duygusal bağlantı kuran bir çocuğun kurbanın kesilmesine şahit olması çok travmatize edici bir duygudur.

Haberin Devamı

Kaybetme duygusu yaşamda travmalarla edinilir. Ya başkalarının kaybetme duygusuna şahit oluruz ya da kendimiz sevdiklerimizi kaybederiz. Özellikle çocuklar anne babayı kaybetme korkusunu yaşadıkları için sevdiklerini kaybetme korkusunu yaşarlar. Bu yüzden sevdikleri bir hayvanın kesilmesine şahit olmaları onların bu duygusunu yaşamalarına neden olur. Kurbanın kesilmesine şahit olduklarında bunun etkisini uzun süre yaşarlar. Geceleri rüyalarına girebilir. Atlatmaları uzun zaman alır.

Evde 18 yaş altında çocuğu olan aileler mümkünse günler öncesinden kurban alıp beslememelidir. Bunu yapma zorunluğu varsa çocuklarının kurbanla duygusal bağ kurmalarına izin vermemelidirler.

Hepinize iyi bayramlar dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları