GeriÇocuk Sağlığı Çocuklar Bademcik Ameliyatı Olmalı mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklar Bademcik Ameliyatı Olmalı mı?

Çocuklar Bademcik Ameliyatı Olmalı mı?

Bademcik ameliyatının yapılıp yapılamaması neye bağlı? Hangi şartlar gerçekleşmiş olmalı?

Günümüzde sağlık koşullarının iyileşmesi, çocukların rutin sağlık kontrollerinden geçirilmesi, kronik bademcik sorunlarından dolayı ameliyat olmak zorunda kalan çocukların sayısında ciddi düşmelere yol açıyor.

Çocuklar 3 ile 7 yaşları arasında sıklıkla geniz eti ve bademcik enfeksiyonlarıyla çocuk hastalıkları uzmanları veya KBB uzmanlarına başvurmakta ve antibiyotik tedavileriyle hastalık tedavi edilmektedir.

İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda zaman zaman hastalığın ameliyat ile sağaltılması gündeme gelebilmektedir.

Bademciklerin ameliyat edilmesinde iki önemli şart bulunmaktadır:

Bademciklerin büyümesiyle çocukların bir kısmı gece uykularında nefes almakta o kadar zorlanırlar ki apne nöbeti ismi verilen nefes düzensizlikleri ve kesilmeleri meydana gelebilir. Apne nöbetleri fark edilen bir çocuğun vakit geçirilmeden ameliyat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kalp ritm bozukluklarından, uykuda ani ölüme kadar birçok sevimsiz sorunla karşılaşma riski ortaya çıkmaktadır.

Bademciklerin sık enfeksiyona sebep olması ikinci bir ameliyat sebebidir. Bir sene içerisinde ateşli ve antibiyotik ile tedavi edilmesi gereken 5 ve daha fazla sayıda bademcik enfeksiyonu geçiriliyorsa veya ardışık birkaç yıl boyunca senede 3-4 kez bademcik enfeksiyonu olunuyorsa ameliyat kararı alınmalıdır.

Her ne kadar genel sayı azalsa da bademcik ameliyatları (Tonsillektomi) çocukluk çağının en sık yapılan ameliyatları arasında bulunmaktadır. Günümüzde artık ameliyatlar genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Yaklaşık yarım saat kadar süren ameliyat sonrasında çocukların çoğu aynı gün içerisinde evlerine geri gönderilmekte çok az bir kısmı çeşitli nedenlerden dolayı bir gece hastanede tutulmaktadır.

Ameliyat tekniğinde de yıllar içerisinde gelişme ve değişmeler olmuştur; klasik tekniğin yanı sıra lazer ve radyofrekans dalgaları da günümüzün ameliyat yöntemleri arasında bulunmaktadır.

Bademcik ameliyatları sonrasında ağrı kesiciler ile kontrol altına alınmaya çalışılan yutkunma ile tetiklenen ağrı en önemli sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dönem boyunca soğuk ve ılık olarak sıvı ve yumuşak gıdaların tüketilmesi önerilmektedir. Ameliyatı takip eden dönem içerisinde çocuğun yeterince sıvı, özellikle su alması önem taşır; yeterince sıvı almayan çocuklarda hafif bir ateş de ortaya çıkabilir ki bu iyileşme dönemini uzatan bir etkendir.

Doç. Dr. Tan Ergin 

False