Ahmet Fatih Erkan
Ahmet Fatih Erkan
Ahmet Fatih Erkan

Çocukla doğru iletişimin kuralları

Yapılan araştırmalar anne baba ve çocuk arasındaki kaliteli ve bir anlamı olan iletişim oranının giderek düştüğünü gösteriyor. “Aileden ve özellikle anne babadan uzak kalan çocuk vicdani ve ahlaki birçok değerden nasibini almadan yetişiyor” diyen Aile ve Eğitim Danışmanı Ahmet Fatih Erkan, çocukla doğru iletişim kuralları konusunda ebeveynleri aydınlattı.

Haberin Devamı

Çocukla doğru iletişim kurulmadığında bir süre sonra karşımızda hiçbir şeyi önemsemeyen, “Okusam ne olacak?” , “Çalışsam ne fark edecek?” gibi boş vermişlik içinde kendini kaybetmiş gençler görüyoruz. Bir sonraki evrede ise intihar ve uyuşturucu bağımlılığı salgını ile kesişiyor yolumuz. Tedirgin, ne yapacağımızı bilmez bir şekilde kendimizi yiyip bitirmeye başlıyoruz. En kötüsü de kendimizi yiyip bitirmemiz herhangi bir soruna çözüm bulmuyor. Bu endişeli halimiz çocuğumuza sınır koymamızı da engelliyor ve sonuç olarak astığı astık, kestiği kestik çocuğumuzun karşısında teslim bayrağını en tepeye çekiyoruz.

Modern hayat bize önceliğin ilişkilerimiz değil, işimiz olduğunu fısıldıyor. Elbette iş, çalışma hayatı ve para kazanmak önemli noktalardır. Fakat çocukların anne babalarıyla çok yakın ve kaliteli ilişkiye ihtiyaçları var. Bu modern toplum bize hedeflerimizi ön planda tutmayı ve duygularımızın buna engel olmaması için elimizden geleni yaparak sadece ve sadece hedefimize ulaşmamızı öğütlüyor. Hâlbuki toplum olarak bir hedefimiz olacak ise bu, duygulara imkân ve yer bulabileceğimiz, ilişkilere öncelik veren bir toplum olmak için çalışmamız olmalıdır.

Haberin Devamı

Çocukla doğru iletişimin kuralları

Peki, çocuklarımızın hayatına dokunmak, duygusal ve psikolojik gelişimlerine katkıda bulunmak için neler yapmalıyız? Bunun için oldukça yorucu ve sabır isteyen bir sürece girmeli, kararlı ve güçlü olmalısınız. Tüm bunları yapabilmek için de kendinize yeterli ve kaliteli zaman ayırıp zihinsel, psikolojik ve duygusal açıdan güç biriktirmelisiniz. Kendinizi güçlendirdikten sonra neler yapabilirsiniz gelin birlikte göz atalım.

  • Eşinizle aranız samimi ve sevgi dolu olsun. Mümkün olacak en uygun şekilde sevginizi eşler olarak birbirinize gösterin ve çocuğunuzun buna tanık olmasını sağlayın. Böylelikle sevgi, saygı ve samimiyet adına sizden çok anlamlı tecrübeler öğrenmiş olacak.
  • Çocuklarınızı can kulağıyla dinleyin ve tüm dikkatinizin onda olduğunu hissettirin.
  • Yeteri kadar dokunun, temas edin. Bunlar çocuğun duygusal olarak gelişimini sağlıklı bir şekilde hızlandırır.
  • Duygularınızı doğru bir yolla ifade edin ve çocuğunuza da duygularını uygun bir şekilde ifade etmesini öğretin.
  • Bir problem ile karşılaştığında, üzüldüğünde hemen müdahale etmeyin. Öncelikle duygularını ifade etmesine izin verin. Duygularını anlayın. Sorunu çözemeseniz dahi, çoğunlukla çocuğunuzun duygularını anlamış olmak bile durumu daha iyi hale getirir.
  • Onunla anlamlı ve kaliteli bir ilişki kurun ve sürdürün. Süreklilik yetişkinler için önemli olduğu kadar çocuklar için de büyük öneme sahiptir, size güvenmelerini sağlar.