Çocuk yetiştirmek sizin elinizde

Akıllı çocuk yetiştirmek deyince ne anlıyorsunuz?

Haberin Devamı

Çocuklarla tıpkı bir yetişkin gibi iletişim kurmak, onlara sevgi ve ilgi göstermek zeka gelişimlerini önemli ölçüde etkiliyor. Öte yandan bilinçsiz ebeveyn tutumları, yanlış ezberler çocuklarımızın geleceklerinde yanlış izler bırakabiliyor.

1- Akıllı çocuk yetiştirmenin ilk kuralının sağlıklı bir hamilelik geçirmekle doğrudan ilgili olduğunu biliyor musunuz?

a) Evet
b) Hayır

2- Doğduğu andan itibaren çocuğu aşırı korumanın onu çekingen ve çevreye kapalı bir çocuk haline getireceğini düşünüyor musunuz?

a) Evet
b) Hayır

3- Mükemmeliyetçi ve otoriter bir anne babanın çocuk üzerinde olumsuz etkiler yaratacağına inanıyor musunuz?

a) Evet
b) Hayır

4- Her çocuğun farklı özellikler taşıdığını düşünerek onun yeteneklerini keşfetmek için farklı alanlara yönlendirmek gerektiğine inanır mısınız?

a) Evet
b) Hayır

Haberin Devamı

5- Çocukların 3 yaş ve sonrasında bir yuvaya/anaokuluna gitmesinin olumlu etkileri olduğunu düşünür müsünüz?

a) Evet
b) Hayır

6- Çok küçük yaşlarda dahi olsa çocuğunuzu kitaplarla tanıştırdınız mı?

a) Evet
b) Hayır

7- Çocuğunuzla geçirdiğiniz zaman içinde, ona masal anlatmak, birlikte resim yapmak gibi değişik etkinlikler yapar mısınız?

a) Evet
b) Hayır

8- Çocukların başkalarıyla kıyaslanmasının onu başarılı olmaya yönlendirmediğini biliyor musunuz?

a) Evet
b) Hayır

9- Çocuğunuzun oyuncaklarını alırken, yaşına ve gelişim düzeyine uygun oyuncakları seçmeye dikkat eder misiniz?

a) Evet
b) Hayır

10- Çocuğunuzun mutlaka bir hobisi olmasını ister misiniz? Bu yönde destekler misiniz?

a) Evet
b) Hayır

EVET’ler Çoğunluktaysa

Bilinçli bir anne-baba tutumunuz var. Çocuğunuzun yeteneklerinin ortaya çıkması için onu destekleyecek bir çevre ve aile ortamını hazırlamanın gereğini ve önemini biliyorsunuz. Çocuklar onlara tanınan sınırsız özgürlük ortamında değil, onun kişiliğine saygı gösterilerek farklı alanlardaki yeteneklerinin ortaya çıkmasını sağlayacak ortamlarda sağlıklı bireyler olarak yetişirler. Bazı kurallar olması, onların kendi sınırlarını öğrenmelerini ve sosyal çevreye uyumlarını da kolaylaştırır. Bu anlamda sizin de farkında olduğunuz gibi, okul öncesi eğitim kurumları ve onun gelişimini olumlu etkileyecek kitap, kalem, müzik gibi farklı uğraşlar ve etkinlikler hem psikolojik hem de zeka anlamında daha yetkin ve sağlıklı çocuklar demektir.

Haberin Devamı

HAYIR’lar Çoğunluktaysa

Çocuklar, her ne kadar bizim genlerimizi taşısalar da bizden çok ayrı kişilik özelliklerine sahip olabilirler, farklı ilgi ve beğeniler geliştirebilirler. Bizim anne baba olarak görevimiz de onların kişisel özelliklerini ve farklılıklarını desteklemek, kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Özellikle akıllı, zeki, sosyal çocuklar yetiştirmek istiyorsak, bizim kopyalarımız olmaları için değil, bireysel olarak kendilerine yetebilecek, kendilerini doğru ifade edebilecek, çevreleriyle barışık çocuklar olmaları için çaba göstermeliyiz. Bu nedenle anne baba olarak tutumlarımızı gözden geçirmekte fayda var.

Hazırlayan: Psikolog Serap Duygulu

Yazarın Tüm Yazıları