GeriÇocuk Sağlığı Çocuk felcine karşı aşı yapılacak
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuk felcine karşı aşı yapılacak

Çocuk felcine karşı aşı yapılacak

Çocuk felci salgınının yayılmasının ardından Türkiye de harekete geçti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Suriye'de patlak veren çocuk felci salgınının Ortadoğu'nun geneline yayılmasının ardından Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı harekete geçti ve geniş kapsamlı bir aşı programı başlattı. Suriye ile sınır olan illerde 5 yaş altı çocuklara ek doz aşısı yapılacağı, bölgeye giriş-çıkış yapanların da aşılanacağı açıklandı.

HANGİ AŞIYI NE ZAMAN YAPTIRMALI? BEBEK VE ÇOCUKLARIN AŞI TAKVİMİNİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN!

DSÖ, Avrupa ülkelerinin hastalıkla ilgili izleme faaliyetlerini artırması ve hassas durumdaki grupların aşılanması gerektiğini bildirdi.
DSÖ'nün açıklamasında acilen aşılanması gereken çocukların sayısı 20 milyon olarak açıklandı. Örgütün sekiz aylık kampanyası kapsamında Suriye'deki çocukların yanı sıra Türkiye, Lübnan, Irak, Ürdün, İsrail ve Filistin'deki çocuklar da aşılanacak.

Suriye’den gelen mülteciler taşıyabilir

Tubingen Üniversitesi'nden Profesör Martin Eichner ve Reutlingen Bölgesel Halk Sağlığı Dairesi'nden Stefan Brockman ise saygın tıp dergisi The Lancet'ta yayınlanan makalelerinde hastalığı taşıyan her 200 kişiden sadece birinin belirtileri çok ağır biçimde gösterdiğini ifade ederek, Suriye'den gelen aşılanmamış mültecilerin ya da komşu ülkelerden gelen turistlerin virüsü "fark edilmeden" taşıyabileceğini ifade etti.

Uzmanlar özellikle Avusturya, Ukrayna ve Bosna Hersek gibi aşı uygulamasının zayıf olduğu ülkelerin risk altında olduğunu da belirtti.

30’dan fazla şüpheli vaka tespit edildi

Bu arada DSÖ'nün çocuk felci operasyonlarından sorumlu direktörü Dr. Hamad Caferi, Suriye'de halihazırda 10 teyitli vaka olduğunu ancak sayının artabileceğinden endişe edildiğini belirtti. Önceki gün Suriye'nin Deyr ez Zor şehrinde, 30'dan fazla "şüpheli çocuk felci" vakası tespit edildiğini açıklamıştı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na bağlı "Destek Koordinasyonu Birimi"nde görevli çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Haysem Şakfe, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü işbirliğiyle yaptıkları saha çalışmasında 30'un üzerinde "çocuk felci ile eşleşen vaka" tespit edildiğini ifade etmişti. Şakfe, bu vakaların Sibeyhan semtinde yoğunlaştığını belirtmişti.

DSÖ'den geçen ay yapılan açıklamada ise Suriye'de, 14 yıl aradan sonra ilk defa, çocuk felciyle ilgili “2 şüpheli vaka”ya rastlandığı bildirilmişti.

Son gelişmelerin ardından Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Mülteci kampları ve Suriye ile sınır olan illerde 5 yaş altı çocuklarda ek doz aşısı yapılacağı bölgeye giriş-çıkış yapanların da aşılanacağı açıklandı.

Türkiye’de çocuk felci var mı?

Poliomyelit (çocuk felci) hastalığı, bazı çocuklarda kalıcı felce yol açabiliyor. Hastalık etkeni virüs, su ve besinlerle ağız yoluyla alınıyor.

Hastalıktan korunmada en etkili yöntem aşılanmak. Türkiye'de 1963 yılından bu yana çocuk felci aşısı uygulanıyor.

Son çocuk felci vakası 1998 yılında görüldüğü Türkiye, 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ile birlikte çocuk felcinden arındırılmış ülke sertifikası aldı.

False