Çocuğunuzun sünneti travmaya dönüşmesin

Yaklaşan yaz sezonu ile birlikte sünnet sezonu da başlıyor. Peki, sünnet için ideal süreç nasıl olmalıdır?Türk gelenek ve göreneklerine göre ve de sağlık anlamında da yapılması uygun bulunan bu operasyon için en uygun yaş ne zamandır?Ebeveynler nelere dikkat etmelidir?

Haberin Devamı

Çocuklarda cinsel kimlik gelişimi 3-6 yaş aralığı olduğu düşünülürse, kendini tanıma evresi çocuk için oldukça önemlidir. Cinsiyetini tanıma ve cinsiyetine uygun davranmayı öğrendiği bu dönemde sünnet yapılması uygun değildir denemez ama çok dikkat edilmesi gerektiğini söylebilirim.

ÇOCUK KAYBETME KORKUSU YAŞAYABİLİR

Çocuğun beden bütünlüğüne de önem verdiği bu dönemde, “kaybetme korkusu” gibi duygular ağır basabilir. Bu dönemde toplumda erkek cinsiyetinin bir üstünlük kabul edildiği çevrelerde, bu durum “erkekliğini kaybetme” duygusuna kadar ilerleyebilir ve kaotik bir süreç yaşanabilir.

DOĞUMDAN HEMEN SONRA YA DA 7 YAŞ SONRASI İDEALDİR

Bu bağlamda doğumdan hemen sonra veya 7 yaş üstünü takip eden bir dönem çocuk için idealdir, diyebiliriz. Çocuğa, ebeveyni ve uzman kişi tarafından en doğru şekilde anlatmalıdır. Fakat yaşa uygun olarak, çok da ayrıntıya girilmemelidir. Operasyon sonrasındaki bakımının nasıl yapılacağını, acının süresi ve şiddetinin boyutu ile ilgili bilgiler verilmelidir. "Pipin kesilecek, koparılacak" veya yukarıda belirttiğim gibi erkek cinsini üstün kılacak söylemlerden kaçınılmalıdır. Eğer çocuk karşı cinsin cinsel organını gördüyse onunki gibi olacağını da düşünebilir.

Haberin Devamı

Sünnet ile ilgili yanlış bilgiler edinen çocuk sünnet öncesi veya sonrasında olası problemler yaşayabilir. Alta kaçırma başlayabilir, cinsiyeti reddetme, korku ve kaygıları, parmak emme, tırnak yeme, öfke gibi gelişimsel regresyon ya da davranış problemi yaşayabilir.

ÇOCUĞUN KORKUSUNU KÜÇÜMSEMEYİN

Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken diğer hususlar ise, öncelikle anlayışlı olmalıdırlar, alıştırmak adına sıklıkla farklı ortamlarda konuyu açmamalı, erkek adamsın korkulacak bir şey yok diyerek korkusu küçümsenmemeli, acımayacak gibi gerçek dışı bilgiler de vermemelidir. Sünnet tarihini bilmesi hatta birlikte kararlaştırılması da faydalı olacaktır. Tüm bu sürecin ebeveynler tarafından doğru yönetilmesi, çocuklarımız yukarıda bahsettiğimiz ve olası yaşayacakları problemleri minimize ederek daha sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlayacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları