Çocuğunuzun potansiyel yeteneklerini nasıl keşfedersiniz?

Her çocuğun kendine özgü yetenekli olduğu alanlar vardır. Çocuklar çok erken yaşlardan itibaren bu alanları alışkanlıkları, ilgileri, tercihleriyle belli ederler. Kimisinin çizim yeteneği, kimisinin görsel hafızası, kimisinin spora yatkınlığı bu konularda potansiyellerinin olduğunu gösterecek şekilde ilgi çekicidir. Peki, çocukların yetenek ve becerileri nasıl keşfedilir? Uzman Psikolog Burcu Sancar Çapa, konuyla ilgili önerilerini sundu.

Haberin Devamı

Anne babalar çocuklarının bu potansiyellerini ne kadar erken fark ederlerse, çocuklar onları geliştirebilmek için o kadar çok imkâna sahip olacaktır. İşte konuyla ilgili anne babalara düşen görevler…

1. ÇOCUĞUNUZLA OYUN OYNAYIN, ONUNLA VAKİT GEÇİRİN

Çocuklarla oyun oynayarak ya da onları oynarken izleyerek onlar hakkında pek çok bilgi edinebilirsiniz. Çocuklar oyun oynarken yaratıcılıklarını, doğal yeteneklerini, güçlü yönlerini özgürce ortaya çıkarırlar. Çocuğunuzun kendisini, çevresini nasıl gördüğünü, tercihlerini, ilgili olduğu konuları oyunlarını izleyerek öğrenebilirseniz.

Kimi çocuk oyunlarında öğretmen rolü, kimisi doktor rolü üstlenerek sevdiği temaları canlandırır. Kimi çocuk ise oyuncaklarıyla değişik figürler ortaya çıkarmaya bayılır. Kimisi mikrofonuyla şarkılar söyler. Kimisinin çizdiği resimlerdeki detaylandırmalar çok özenli ve orijinaldir. Kimisi kendi başına oyuncak arabaları söküp tekrar birleştirmede olağanüstü bir beceri gösterir. Yakından gözlemek, çocuğu izlemek bize bu özelliklerini anlamakta yardımcı olur. Çocuğunuzu izlerken kendinize şu soruları sormak size rehberlik edebilir:

Haberin Devamı

Onu en çok ne mutlu ediyor, ne heyecanlandırıyor? Hangi aktiviteleri, hangi oyuncakları tercih ediyor? Ne ile en çok dikkatini toplayarak vakit geçiriyor? Boş zamanlarında neler yapıyor? Neyle ilgileniyor?

2. İLGİ ALANLARI HAKKINDA SOHBET EDİN, ONU DİNLEYİN

Çocuklar kendi potansiyellerini herkesten iyi bilirler. Onlar ilgilendikleri şeyler hakkında konuşurken onları dinleyin. Sorularını cevaplamaya, cevaplayamıyorsanız da beraber araştırmaya çalışın. Onlara sorular sorarak ilgilendiğinizi belli edin. Desteklendiğini hissetmek çocuğun kendisine güvenmesine ve kendisini daha da geliştirmesine yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzun potansiyel yeteneklerini nasıl keşfedersiniz

3. ONA MÜMKÜN OLDUĞUNCA ÇOK SEÇENEK SUNUN

Çocuğunuz için okul aktiviteleri seçerken spor ya da sanat çalışmalarına yönlendirirken ona bolca seçenek sunun. Sizin hiç ilginizi çekmeyen bir şeyi seçse bile onu mutlaka destekleyin ve denemesini sağlayın. Hatta neyi seçeceğine karar vermeden önce farklı aktiviteleri denemesine izin verin. Mutlaka denedikleri arasından 1 ya da 2 tanesine daha fazla çekim duyarak onları seçecektir. Onu zorlamadan, gerçekten ilgisini çeken şeyi bulmasına yardımcı olun, ona rehberlik edin.

Haberin Devamı

4. ÇOK FAZLA BEKLENTİ İÇERİSİNE GİRMEMEYE DİKKAT EDİN

Anne babalar, çocuklarının başarılı olmasını sağlamaya çalışırken kimi zaman çocuklarının yaptıklarını sürekli yorumlayarak, değerlendirerek istemeden onların üstüne yük yüklemiş olurlar. Çocuğunuz size çizdiği bir resmi gösterdiği zaman gereğinden fazla yorum yapmak, çocuğunuzun performansı hakkında kaygılanmasına sebep olabilir ve risk alma, denemeler yapma isteğini azaltabilir.

Çocuklar en çok sevdikleri şeyleri bulma yolculuğunda denemeler yapmanın, arada başarısız olmanın normal olduğunu bilmelidirler. Çok yüksek beklentiler, çocuğun deneme, araştırma yapmasına, yeni fikirler geliştirmesine engel olabilir. Çocuklar takdir edilmeyi severler, bazen sadece anne babanın takdirini, onayını kazanmak, beklentilerini karşılamak için zevk almadan bir şeyler yapmaya çalışabilirler. Hatta bu yüzden kendi tutkularından vazgeçmek zorunda bile kalabilirler.

Haberin Devamı

Çocuklar ne kadar özgürce araştırır ve yeni şeyleri korkusuzca denerse güçlü yönlerini bulmaları o kadar kolay olacaktır.

5. BAŞKALARIYLA KARŞILAŞTIRMAYIN

Çocuğunuzun herhangi bir konudaki performansını asla başka bir çocukla karşılaştırmayın. Her çocuk tek ve özeldir, yetenekleri herkesten farklıdır ve kendine özgüdür. Çocukların potansiyellerini bulmalarına, sürekli başkalarıyla karşılaştırılmak kadar zarar veren bir şey yoktur. Karşılaştırılmak, çocuğun kendisini yetersiz hissetmesine, kaygılanmasına ve sevdiği alanlardan soğumasına bile sebep olabilir. Bu sebeple çocuklara kaygı ve yetersizlik hissi yükleyen karşılaştırmalardan uzak durulması gerekir.

Çocuğunuzun potansiyel yeteneklerini nasıl keşfedersiniz

6. ÇOCUĞUNUZA GÜVENİN

Çocukların kendi potansiyellerini, yeteneklerini keşfetmeleri için sizin yapabileceğiniz en önemli şey çocuğunuzun yeni şeyler denemesine, sorular sormasına, araştırmasına, kendini geliştirmesine destek olmaktır. Bu destekle oluşan altyapı, çocukların yaratıcılıklarının gelişmesinde, kendilerine güvenmelerinde büyük rol oynar.

Haberin Devamı

Çocuğunuz, sizin çocukken ilgilendiğiniz alanlarla, sizin hep kendinizi geliştirmek istediğiniz konularla ilgilenmiyor olabilir. Çünkü onların bambaşka yetenekleri olabilir. Kendi potansiyellerini bulmaları için öncelikle onların sizin tarafınızdan anlaşılmaya ihtiyaçları vardır. Onlara güvenin ve kendi yollarını bulmalarına yardım edin. Çocukların kendilerini, yeteneklerini, potansiyellerini bulma yolculuklarında anne babaların onlara rehberlik etmesi hem keyifli hem de son derece gurur vericidir.

Yazarın Tüm Yazıları